Yumurtalık veya Tüplerin Alınması Ameliyatı

Yumurtalık veya Tüplerin Alınması Ameliyatı

Yumurtalıklar; kadın üreme sisteminde östrojen ve yumurta üretimini sağlamakla görevli kısımdır. Kistler, apseler, iltihap ya da kanser gibi rahatsızlıklar, rahimde olduğu gibi yumurtalıklarda da görülebilir. Bu durum kadının sağlığı için ciddi bir tehlike yaratmaya başladığında, yumurtalık ve tüplerin alınması gerekebilir. Tıp dilinde bu ameliyata “ooforektomi” denilmektedir. Günümüzde, genellikle laparoskopik yani kapalı cerrahi ile yapılan bir işlemdir. Ancak hastanın ihtiyaçlarına ve sorunun durumuna göre laparotomi (açık ameliyat) da tercih edilebilmektedir.

Yumurtalıklar alındığında gebelik oluşur mu? Tüp bebek tedavisi yapılır mı? Yumurtalıklar ne zaman alınmalıdır? gibi birçok soru kadınlar için merak konusudur. Yazımızda, sıkça sorulan bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Hem de laparoskopik yöntemle yumurtalıkların alınması hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz. Eskişehir yumurtalık ve tüplerin alınması ameliyatları için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Yumurtalıkların – Tüplerin Alınması (Ooforektomi – Salpenjektomi) Nedir?

Yaşı ilerlemiş hastalarda, histerektomi yani rahmin alınması sırasında yumurtalıkların da çıkarılması sık görülen bir durumdur. Ancak bazı hastalarımızda sadece yumurtalıkların çıkarılması tercih edilebilir. Bu işlem, ooforektomi olarak adlandırılır. Ooforektomi sadece tek yumurta ve tüpe ya da iki yumurta ve tüpe yapılabilir. Operasyon, yapılacak işleme göre farklı isimlerle sınıflandırılır:

  • Ooforektomi: Yumurtalık alınması işlemine verilen genel isim.
  • Salpenjektomi: Tüplerin alınması işlemine verilen genel isim.
  • Unilateral ooforektomi: Sadece tek yumurtalığın alınması.
  • Bilateral ooforektomi: İki yumurtalığın da alınması.
  • Unilateral salpenjektomi: Sadece tek tüpün alınması.
  • Bilateral salpenjektomi: İki tüpün de alınması.
  • Unilateral salpingoooforektomi: Tek taraftaki yumurtalık ve tüpün alınması.
  • Bilateral salpingoooforektomi: Her iki yumurtalık ve tüpün alınması.

Yumurtalık ve Tüpler Neden Alınır?

Yumurtalık ve tüplerin sağlığını ciddi oranda riske atacak rahatsızlıklarda cerrahi ile organların çıkarılması gerekebilir. Yumurtalıklardaki küçük boyutlu kistler, birçok kadının ortak şikâyetidir. Bu kistler genellikle zararsızdır ve gerekli durumlarda ameliyatla, kolayca çıkarılabilirler. Ancak bazı durumlarda sadece patolojik kısmı çıkarmak yeterli olmaz. Bu durumda yumurtalık ve tüplerin alınması tercih edilebilir.

  • Yumurtalıklarda kanser tedavisi
  • Dış gebelik tedavileri
  • Endometriozis ve çikolata kistlerinin tedavisi
  • Yumurtalıklarda apse tedavisi
  • Yumurtalıklarda ya da fallop tüplerinde iltihap tedavisi amacıyla yumurtalık ve tüpler alınabilir.

Yumurtalık ve Tüpler Alındıktan Sonra Yeniden Gebe Kalınabilir Mi?

Bu sorunun yanıtı yapılan cerrahi işleme ve kişinin yaşına bağlıdır diyebiliriz. Eğer tek taraftaki yumurta ve tüpler çıkarılırsa, üreme devam eder. Özellikle genç kadınlarda yumurta rezervleri riskli seviyelere düşmemektedir. Yine de cinsel ilişki sıklığına ve çevresel/fizyolojik koşullara da bağlı olarak gebe kalma süreci daha zorlu olabilir. Yaşı ileri olan kadınlarda ise gebe kalmak daha zordur. Ancak imkânsız değildir.

Eğer her iki taraftaki tüp ve yumurtalık çıkarılırsa, gebe kalmak söz konusu değildir.

Yumurtalık ve Tüpler Alındıktan Sonra Tüp Bebek Tedavisi Yapılabilir Mi?

Yumurtalık ve tüpler alındıktan sonra tüp bebek tedavisi yapılabilir. Eğer tek yumurtalık alınmışsa kalan yumurtalıktan yumurta hücreleri alınabilir. Eğer her iki yumurtalık da alınmışsa, yumurta veya embriyo dondurma yöntemleri ameliyat öncesinde uygulanmışsa tüp bebek tedavisi yapılabilir ve gebelik elde edilebilir.

Yumurtalık veya Tüplerin Alınması Nasıl Yapılır?

Günümüzde ooforektomi ve histerektomi ameliyatlarının neredeyse tamamı laparoskopi ile yapılmaktadır. “Kapalı ameliyat yöntemi” olarak da bilinen laparoskopi, batın ve üreme sisteminin detaylı olarak görüntülenmesini sağlayan bir ameliyat tekniğidir. Laparoskop adı verilen ışıklı cihaz, üreme sistemini net bir şekilde ekrana yansıtır. Bunun için karın bölgesine sadece küçük bir kesi yapılır. Bu kesinin yanına yapılan diğer 2 – 3 kesiden de cerrahi yapılır ve organlar çıkarılabilir.

Laparoskopik ameliyatlar, ameliyat sonrası ağrıyı en aza indirdiği için günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Kesiler küçük olduğu için enfeksiyon riski de daha azdır. Dolayısıyla kişi kısa sürede taburcu olup, günlük yaşamına dönebilmektedir.

Eskişehir Yumurtalık ve Tüplerin Alınması Ameliyatı Fiyatları

Yumurtalık ve tüplerin alınması, farklı yöntemlerle yapılabilir. Hastanın ihtiyaçlarına ve yaşına göre yumurtalıkların sadece biri ya da her ikisi çıkarılabilir. Bu seçeneklerin her biri fiyatları etkileyecektir.

Eskişehir yumurtalık ve tüp aldırma ameliyatı fiyatları için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi