Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalıklar, her ay düzenli olarak östrojen üretimini sağlayan, kadın üreme sisteminin en önemli kısımlarından biridir. Yumurta hücrelerinin sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve adet kanamalarının düzenli olarak gerçekleşmesinde rolü büyüktür. Kadınlarda her adet döngüsünden önce, yumurtalıklarda farklı büyüklükte, içi su dolu kistik dokular ortaya çıkar. Bu kistler, zararsızdır ve adet bitiminde kendiliğinden geçer. Ancak yumurtalıklarda farklı yapılarda, patolojik kistler de görülebilir. Bu kistler yumurtalıkların fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir.

Yumurtalıklarda görülen patolojik kistler, gerekli durumlarda cerrahi ile çıkarılabilir. Ya da sadece takip ile kontrol altında tutulmaya çalışılabilir. Bu noktada hastanın yaşına ve şikâyetlerine uygun tedavinin belirlenmesi önemlidir. Yumurtalık kisti tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Yumurtalık Kisti Nedir? Neden Olur?

Tıp dilinde “over” olarak adlandırılan yumurtalıklar, rahmin her iki tarafında bulunur. Kadınlarda yumurta üretiminin gerçekleştiği, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılandığı bölge de yumurtalıklardır.

Kistlerin kadın bedeninde en sık görüldüğü bölgelerden biri de over’dir. Özellikle adet dönemi öncesinde, iyi huylu kist oluşumu sık rastlanan bir durumdur. Adet dönemlerinden önce oluşan fonksiyonel kistler, genellikle hiçbir şikâyete neden olmaz ve kendiliğinden yok olurlar.

Patolojik kistler ise kendiliğinden kaybolmaz ve büyük boyutlara ulaştığında yaşam kalitesini düşüren şikâyetlere neden olabilirler. Bu nedenle bu kistlerin düzenli olarak takip edilmesi; eğer gerekliyse çıkarılması tercih edilebilir. Patolojik yumurtalık kistlerinin neden oluştuğu ise kesin olarak bilinemez. Ancak gerek genetik kodlar nedeniyle gerek yaşam biçimine bağlı olarak, dünyada birçok kadında yumurtalık kistleri görülmektedir.

Fonksiyonel Yumurtalık Kistleri Nelerdir?

Fonksiyonel yumurtalık kistleri, her kadında görülebilen, genellikle adet dönemlerinden önce oluşan kistlerdir. Bu kistleri “foliküler yumurtalık kistleri” ve “luteal yumurtalık kistleri” olmak üzere iki başlık altında inceleyebiliriz.

Foliküler kistler: En yaygın görülen yumurtalık kistleridir. Herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Çoğunlukla da birkaç hafta içerisinde, kendiliğinden geçer.

Luteal kistler: Foliküler kistlere göre daha nadir görülen kist türüdür. Yumurtalıklardaki “corpus luteum” dokusu kanla dolduğu zaman oluşurlar. Luteal kistler de zararsız kistlerdir. Genellikle birkaç ay içerisinde, kendiliğinden geçerler. Ancak bu süreçte yırtılırsa, kanama ya da şiddetli ağrı gibi istenmeyen etkilere neden olabilirler.

Patolojik Kistler Nelerdir?

Patolojik kistler, fonksiyonel kistler gibi kendiliğinden geçmeyen kist dokularıdır. Patolojik kistlerin hepsi zararlı değildir. Tehlikeli olup olmadığını anlamak için ise mutlaka düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekmektedir.

Dermoid kistler: Dermoid kistler genellikle iyi huyludur. Ancak boyutuna ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak, üreme sorunlarına neden olabilirler. Bu nedenle bu kistlerin cerrahi ile çıkarılması tercih edilir. Genellikle 30 yaşın altındaki kadınlarda görülen bir kist türüdür.

Yumurtalık kistadenomları: İçi mukusa benzer, yoğun bir sıvı ile kaplı olan kistlerdir. Hem yumurtalık içerisinde hem de yumurtalık dışında büyüyebilirler. Nadiren kanser özelliği gösterirler. 40 yaş üzeri kadınlarda daha yaygın görülür.

Çikolata kistleri: Yumurtalıklar ve pelvik dokularda yaygın görülen, endometrium denilen rahim iç dokusunun olmaması gereken yerlerde olması ile oluşan, içinde çikolataya benzeyen yoğun, koyu renkli içeriği olan iyi huylu kistik yapılardır. Ağrı, kısırlık, ilişkide ağrı, yumurtalık kapasitesinin erken azalması gibi etkileri olur.

Yumurtalıklarda Kist Belirtisi Nelerdir?

Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti vermez. Ancak boyutları büyük olduğunda ya da bulunduğu bölgeye göre aşağıdaki şikâyetlerden bazılarına ya da tümüne neden olabilirler:

  • Düzensiz ve ağrılı adet kanaması
  • Şiddetli kasık ağrısı
  • Cinsel ilişkide ağrı (Disparoni)
  • Bağırsak ve idrar sorunları
  • Karında geçmeyen şişlik
  • Hormonal dengesizlik

Yumurtalık Kistleri Kansere Neden Olur Mu?

Yumurtalık kistleri genel olarak iyi huyludur. Ancak menopoz döneminden sonra oluşan kistik dokular, kanser şüphesi yaratabilir. Bu nedenle kistlerin hafife alınmaması, mutlaka takip edilmesi gerekir.

Aynı zamanda kanseröz olmasa da üreme ve adet sürecini etkileyebilirler. Bu nedenle cerrahi ile çıkarılmaları gerekebilir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık kistleri, rutin jinekolojik muayene sırasında kolayca teşhis edilebilir. Tedavi sürecinde ise hem medikal ilaçlar hem de cerrahi teknikler kullanılabilir. Eğer kist çok küçük ve zararsızsa, sadece takip de yeterli olabilmektedir. Yumurtalık kistlerinde ameliyat için genellikle;

  • Kistlerin büyük boyutlarda olması ya da sürekli büyümesi
  • İlaç tedavisine yanıt vermemesi
  • Hamile kalmayı engellemesi
  • Sıradışı bir görünümü olması (Kanseröz hücre barındırıyorsa)
  • Şiddetli ağrıya, adet düzensizliğine neden olması gerekir.

Yumurtalık kisti ameliyatlarında ise genellikle laparoskopik cerrahi tercih edilmektedir. Laparoskopi, kapalı bir cerrahi yöntem olduğu için hastanın cerrahi sonrasında kolayca toparlanmasını sağlar. Böylece kişi günlük yaşamına kısa süre sonra devam edebilir.

Yumurtalık kisti tedavisi ve laparoskopi fiyatları hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir’i arayabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi