Yaş ve Kısırlık

Yaş ve Kısırlık

Yaş; kadın infertilitesinde önemli faktörlerden biridir. Erkeklerin aksine, kadınlarda doğurganlık yaş ile sınırlıdır. 20’li yaşlarda zirvede olan yumurta sayısı, yaş ilerledikçe azalır. Yumurta kalitesi de düşer. Bu nedenle 30 yaş üzeri kadınlarda gebe kalma süreci daha sancılı olabilmektedir. Günümüzün modern tıbbî uygulamaları sayesinde, ileri yaşlarda da gebelik mümkün olabilmektedir. PGT (genetik tanı), PRP tedavisi ve yumurta/embriyo dondurma gibi yöntemler sayesinde yumurtalıkların fonksiyonu ile ilgili sorunlar büyük ölçüde engellenebilmektedir.

Yaş ve kısırlık arasındaki ilişki, ileri yaşta tüp bebek tedavisini artıran yöntemler ve kısırlık tedavileri hakkında daha fazla bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Eskişehir kısırlık tedavisi ve kadın infertilitesi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

İlerleyen Yaş Kısırlığa Neden Olur Mu?

Kadınlarda, kısırlığın önemli nedenlerinden biri de yaştır. Kadın için ideal üreme yılları, 20’li yaşlardır diyebiliriz. 30’lu yaşlara yaklaştıkça yumurta sayısı ve kalitesi azalır. 35 yaşından sonra ise yumurtalıklar fonksiyonunu yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Menopozla birlikte ise doğurganlık tamamen biter. Bu nedenle yaşın kadınlarda kısırlığa neden olan başlıca faktörler arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Doğurganlık çağındaki her kadın için gebe kalma şansı %20’dir. 40’lı yaşlarda bu oran %5’e düşer. Bu da hem gebe kalma ihtimalinin düşmesi hem de oluşan gebeliğin riskli gebelik kapsamında değerlendirileceği anlamına gelir. Çünkü ilerleyen yaşla birlikte yumurta sayısı ile birlikte kalitesi de düşer. Yaş ilerledikçe, üretilen yumurta hücrelerinde kromozomal anomaliler başlar. Yumurta hücresi normalden az ya da çok kromozom içerebilir. Kromozomal olarak sorunlu olan embriyolar ise rahimde doğru bir şekilde tutunamaz. Vücut gebeliği reddeder ve düşükler meydana gelir.

İlerleyen Yaşta Tüp Bebek Tedavisi Yapılabilir Mi? Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?

Özellikle ilerleyen yaşa bağlı kısırlık durumunda en başarılı sonuç veren tedavilerin başında tüp bebek gelir. Yumurta rezervinin az olması, ya da çiftlerde kalıtımsal rahatsızlıkların olması, ilerleyen yaşa kadar devam eden düşük sorunu gibi durumlarda da tüp bebek tedavisi tercih edilebilir. Bu süreçte, tüp bebek tedavisinden daha kısa sürede başarılı sonuç alabilmek için farklı yöntemler de denenebilir. Tüp bebekte başarıyı artıran faktörler, kadınlarda ileri yaşın getirdiği olumsuzlukların etkisini de azaltabilir.

PRP Kısırlığı Engeller Mi? Tüp Bebek Tedavisinde PRP Nedir?

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran faktörlerden biri PRP’dir. Açılımı “Platelet Rich Plasma” olan PRP tedavisi, iki farklı şekilde etki eder:

  1. Yumurtalık rezervinin azalmasına bağlı oluşan sorunları ortadan kaldırmak, yumurta üretimini desteklemek (Yumurtalık PRP’si)
  2. İlerleyen yaşa bağlı olarak incelen rahim iç dokusunu güçlendirmek ve yumurtanın sağlıklı bir şekilde tutunmasını sağlamak (Rahim PRP’si)

Tüp Bebek Tedavisinde Genetik Tanı Nedir? Neden Yapılır?

İlerleyen yaşa bağlı oluşan gebelik sorunlarında etkin kullanılan yöntemlerden biri de PGT yani genetik tanıdır. 35’li yaşların üzerindeki kadınlarda, yumurta hücrelerinde kromozomal sorunların arttığını söylemiştik. Aynı zamanda birçok çift de kromozomal sorunlar nedeniyle uzun yıllar boyunca bebek sahibi olamamaktadır. Genetik tanı, dölleme sonucunda oluşan embriyoların yapısının incelenmesini sağlar. Tüp bebek tedavi sürecinde yapılan bir işlemdir. Böylece genetik olarak en sağlıklı embriyolar seçilerek, anne rahmine bırakılabilir. Bu da ilerleyen yaşa bağlı oluşan riskli gebelik oranının azalmasına yardımcıdır.

Yumurta/Embriyo Dondurma Nedir? İleri Yaşta Gebelik Oluşmasına Yardımcı Olur Mu?

Günümüzde, erken yaşta bebek sahibi olmak istemeyen çiftlerin en çok tercih ettiği işlemlerden biri de yumurta/embriyo dondurmadır. Erken yaşta gebelik düşünmeyen ancak ilerleyen dönemde kolayca gebe kalmak isteyen kadınlar yumurtalarını dondurabilirler. Aynı zamanda üreme sistemini etkileyecek tedaviler görmesi gereken kişiler de yumurta dondurarak, ileri yaşlarda da gebe kalabilirler. Kadınlardan erken yaşlarda alınan, sağlıklı yumurtalar uzun süreler boyunca -196 derece soğukta bekletilebilir. Böylece 35 yaş üzerinde bile sağlıklı hücrelerle, daha kolay bir şekilde gebelik gerçekleşebilir.

Yaşın gebelik üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmanın bir yolu da embriyo dondurmadır. Özellikle tüp bebek tedavisi gören ve ileri dönemde yeniden gebelik düşünen kadınlar için ideal bir yöntemdir. Embriyo dondurma işleminde, tüp bebek tedavisinden elde edilen, sağlıklı embriyolar saklanır. Böylece kadın yeniden gebelik düşündüğünde, bu embriyolarla gebe kalabilir.

Eskişehir kısırlık tedavisi, yaşın kısırlık üzerindeki etkileri ve tüp bebek uygulamaları için Doç. Dr. Nicel Taşdemir’den randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi