Tüp Bebekte PRP Tedavisi

Tüp Bebekte PRP Tedavisi

PRP; vücudun kendi trombositleri yardımıyla kök hücrelerin büyümesini destekleyen, dokuları güçlendiren bir işlemdir. Tüp bebekte PRP tedavisi ise yeni diyebileceğimiz ancak kısırlık tedavisinde oldukça umut veren bir yöntemdir. Özellikle ilerleyen yaşa bağlı azalan yumurtalık rezervi veya rahim içi yapışıklıkların tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Kişinin kendi kanından alınan, sağlıklı hücrelerle yapılan bir işlem olduğu için de güvenlidir. Tekrarlanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayan tüp bebek tedavilerinde, başarı oranını yükseltir ve gebe kalma sürecini kolaylaştırır.

Eskişehir tüp bebekte PRP tedavisi ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde PRP Nedir?

Tüp bebek; yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayarak, kısırlığın tedavisini sağlayan bir uygulamadır. 40 yılı aşkın süredir, tüm dünyada güvenle uygulanan, başarı oranı yüksek bir işlemdir. Bununla birlikte, başarısız tüp bebek denemelerinin sayısını azaltmak için her geçen gün farklı araştırmalar yapılmaktadır. PRP tedavisi de tüp bebek tedavisinde başarı oranını yükselten bu alanda yeni sayılabilecek uygulamalardan biridir. PRP; günümüzde sadece tüp bebek tedavisinde değil, cildin gençleştirilmesi, doku zedelenmesi ve ağrıların giderilmesinde de kullanılan bir işlemdir. Temel etkisi; dokuların yenilenmesini sağlayarak, sağlıklı kök hücre oluşumunu desteklemesidir. Böylece deforme olmuş bölgelerin güçlenmesini sağlamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde PRP’nin Etkisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde PRP;

  • Yumurtalık rezervi az olan kadınlarda yumurta üretimini artırmak
  • Rahim içi tabakasını kalınlaştırarak, embriyonun daha kolay tutunmasını sağlamak amacıyla yapılabilir.

Kadınlarda yaş ilerledikçe gebe kalmak da zorlaşır. Yumurtalık depoları azalabilir. Bazı kadınlarda ise 40 yaşından önce, çeşitli nedenlerle yumurta rezervi düşük olabilir.

Ayrıca rahim içi zarının yapısından kaynaklanan sorunlar da tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyebilir. Embriyonun rahme sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için “rahim zarı reseptivitesi” olarak adlandırdığımız, mikro çerçeve oluşmalıdır. Eğer rahim iç zarı yeterli kalınlıkta ve olgunlukta olmazsa bu durumda rahme sağlıklı embriyo gönderilse bile tutunma gerçekleşmeyebilir.

Rahme ya da yumurtalıklara yapılan PRP uygulaması, gebeliği olumsuz etkileyen bu faktörlerin iyileştirilmesini sağlayarak gebe kalmayı kolaylaştırır.

PRP Nasıl Yapılır?

Açılımı “Platelet Rich Plasma” olan PRP tedavisi, kişinin kendisinden alınan trombosit ve platelet hücrelerin çoğaltılması ile yapılır. Platelet ve trombosit hücreler; vücutta yenileyici görevi gören, kök hücreleri uyaran hücrelerdir. Bu nedenle deforme olan bölgelere yoğun bir şekilde gönderildiğinde, bu bölgede yenilenme sürecini başlatırlar.

PRP tedavisi yapılırken öncelikle hastadan bir miktar kan örneği alınır. Kanın içerisindeki trombositlerin yoğunlaştırılması için laboratuvarda santrifüj yapılır. Yoğunlaştırılan plasma, normal kandan kat kat fazla trombosit içerir. Bu plasma hasarlı bölgelere enjekte edilerek, gebe kalma süreci takip edilir. Sonrasında yeniden tüp bebek uygulaması yapılabilir.

Bu amaçla yapılan PRP işlemlerini iki başlık altında inceleyebiliriz:

  • Yumurtalık PRP’si
  • Rahim PRP’si (Endometrial PRP)

PRP tedavisi, bir gün içerisinde tamamlanan bir işlemdir. Plasma elde edildikten sonra, hafif bir anestezi ile yumurtalıklara ya da rahme enjekte edilir.

Yumurtalık PRP’si Nedir?

Yumurtalık PRP’si, yumurta kalitesini artırmak için yapılan, yumurtalıklara uygulanan PRP işlemidir. Kadınlarda, yumurtalıklardaki ideal yumurta sayısı 12’dir. Bu sayı  6 – 10 arasında olduğunda sınırda yumurtalık rezervi; 6’dan az olursa düşük yumurta rezervi denir. Yumurta sayısının düşük olması ise tüp bebek tedavisinde başarı oranını artırır. PRP tedavisi, yumurtalıklara uygulandığında bu bölgedeki kök hücreleri uyarır. Kök hücreler büyüdükçe, yumurta hücresi hâline gelebilir. Bu da yumurta rezervinin yükselmesine yardımcı olur.

Rahim PRP’si (Endometrial PRP) Nedir?

Rahim PRP’si ise rahmin içine uygulanan PRP işlemidir. Yukarıda da özetlediğimiz gibi rahim zarını normalden ince olması, embriyonun tutunmasını engelleyebilir. Özellikle geçirilen enfeksiyonlar, kürtaj ve biyopsi gibi nedenlerle rahim zarı incelebilir.

Rahim PRP’si, aynı zamanda rahim içi yapışıklıkların giderilmesinde de etkilidir. Birden çok histeroskopi yapılmasına rağmen bazı kadınlarda rahim içi yapışıklık giderilemez. Bu durumda, PRP tedavisi hem güvenli hem de etkili bir alternatif olabilmektedir.

Tüp Bebekte PRP Kimlere Yapılabilir?

  • Daha önce tüp bebek denenmesine rağmen rahim ya da yumurtalıklardaki sorunlar nedeniyle başarısızlık yaşanmış
  • Rahim içi yeterince kalın olmayan
  • Yumurtalıklarında ciddi bir sorun olmayan
  • İleri yaşa bağlı olarak yumurtalık rezervi azalmış
  • Menopoza girme sürecinde olan ancak gebelik düşünen/yumurtalık fonksiyonunu başlatmak isteyen kadınlarda PRP yapılabilir.

Tüp bebekte tekrarlayan başarısızlık sorunu yaşıyorsanız Eskişehir tüp bebek tedavisinde PRP için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Tüp Bebekte PRP’nin Başarısı Nedir?

Tüp bebekte PRP’nin başarı oranı yaklaşık %60’tır diyebiliriz. Yapılan birçok araştırma, serum AMH ve FSH düzeyi bozulmuş kadınlarda bu değerlerin normale döndüğünü ortaya koymuştur. PRP ile desteklenen tüp bebek tedavilerinde, uygulamadan 2,5 ay sonra başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Eskişehir Tüp Bebekte PRP Tedavisi Fiyatları

Tüp bebek tedavisi, her hastamız için özel olan bir süreçtir. Deneme sayıları ve bu süreçte yapılan destekleyici tedaviler tedavi fiyatlarını etkiler. Bu nedenle tüp bebekte PRP fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi