Tüp Bebekte Başarı
Tüp bebek; başarı oranı oldukça yüksek olan, kısırlık tanısı konan birçok çiftin sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olmasını sağlayan bir tedavidir. Tüp bebek tedavisinde başarı ise birçok faktöre bağlıdır. Kadının üreme sisteminin ve tüplerinin sağlığı, embriyonun kalitesi ve uygun tedavi planı tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyebilmektedir. Yazımızda, tüp bebek tedavisinde başarı ve başarıyı etkileyen faktörler hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Eskişehir tüp bebek tedavisi ve fiyatları hakkında bilgi almak için ise Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Yapılabilir?
Tüp bebek tedavisi, korunmasız cinsel yaşamın ilk 1 yılında gebe kalınmaması durumunda yapılabilen bir tedavidir. Eğer;
- Eğer kadın 30 yaşın üzerindeyse ve 6 aydır menstruel kanama olmadıysa
- Menstruel periyodlar düzensiz ya da aşırı ağrılı oluyorsa
- Tekrarlayan düşük şikâyeti varsa (2 veya daha fazla)
- Düşük sperm sayımı söz konusuysa
- Testis ve prostat hastalıkları öyküsü varsa zaman kaybetmeden Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir ve Eskişehir tüp bebek tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşur?
Tüp bebek tedavisinde mutlaka bir ön görüşme süreci gerekir. Ön görüşme sürecinde, kadının ve erkeğin genel sağlık durumu değerlendirilir. Rahim filmi, semen analizi ve yumurtalık sağlığına dair veriler değerlendirilir. Bu incelemeler yapılmadan tüp bebek tedavisine karar vermek doğru değildir. Ön görüşme ve değerlendirmeden sonra tüp bebek tedavisine karar verildiyse;
- Yumurtalıkların uyarılması
- Yumurtarın toplanması
- Laboratuvar işlemleri
- Embriyo transferi uygulamaları yapılır.
Tüp bebek tedavisinde ilk aşama; yumurtaların istenilen olgunluğa getirilmesidir. Bunun için gerekli durumlarda hormon ilaçları ile birlikte PRP gibi işlemlerden destek alınabilir. Özellikle yumurtalıkların işlevi ile ilgili sorunlar ya da rahim duvarının kalınlığı ile ilgili sorunlarda PRP ile tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Sonraki aşamada çatlatma iğnesi yapılır. Bu iğne sayesinde yumurtalar olgunlaşır ve yumurtalıklardan toplanabilir.
Laboratuvar sürecinde, baba adayından alınan spermler ve yumurta hücreleri bir araya getirilir. Gerekli durumlarda mikroenjeksiyon dediğimiz (spermlerin yumurta içerisine enjekte edilmesi) işlem uygulanabilir.
Son aşamada ise laboratuvar koşullarında döllenen embriyolar 3 ila 5 gün laboratuvarda özel inkübatörlerde geliştirilir. Sonrasında anne rahmine gelişen embriyolar transfer edilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı yaklaşık %55 – 60 gibi yüksek bir oranı bulabileceği gibi bu oranlar çiftlerin durumuna göre değişir. 40 yaş üzeri kadınlarda %10 – 20’lere kadar düşebilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Nelere Bağlıdır?
Tüp bebek tedavisinden başarılı sonuçlar alabilmek için öncelikle anne ve baba adayının üreme sistemi, üreme hücrelerinin kalitesi detaylı olarak kontrol edilmelidir. Özellikle rahim filmi ve sperm analizi bu süreçte önemli rol oynar. Eğer rahim içi yapışıklık, miyom ve kitle gibi sorunlar söz konusuysa tüp bebek tedavisinden önce uygun cerrahi yöntemlerle rahmin tedavi edilmesi gerekebilir. Bunun dışında;
- Annenin yaşı
- Transfer edilen embriyonun kalitesi
- Rahim sağlığı
- Yumurta rezervlerinin durumu tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörlerdir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artırmak İçin Neler Yapılabilir?
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmanın başlıca yollarından biri “blastosist transferi”dir. Blastosist; birden fazla denemeye rağmen başarısız sonuç alınan yumurta ve spermleri döllenmeye bıraktıktan sonra 5. günde meydana gelen gelişimdir. Bu embriyolardan en kaliteli olanı tespit edilir ve bu embriyo rahme transfer edilir.
Bununla birlikte yumurta rezervi ya da rahim duvarının kalınlığı ile ilgili sorunlar nedeniyle başarılı olmayan tüp bebek tedavilerinde PRP de denenebilir. PRP tedavisi, yumurtalıkların yumurta üretimini destekler. Rahim duvarının onarılmasını, böylece bölgedeki dokuların kalınlaşmasını sağlar.
Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel Perhiz Başarıyı Artırır Mı?
Tüp bebek tedavisinde baba adayının vereceği sperm örneğinden önce 3 – 5 günlük cinsel perhiz gereklidir. Eğer cinsel perhiz olmazsa, spermlerin kalitesi istenilen düzeyde olmayabilir. Tüp bebek tedavisinden sonra cinsel ilişki ise uygulanan tedavi planına göre kısıtlanabilir. Bu nedenle hastalarımıza tedavi sürecinde bu konu hakkında detaylı bilgi verilmektedir.
Fazla Embriyo Transferi Tüp Bebekte Başarıyı Artırır Mı?
Ülkemizdeki yasal düzenlemelere göre tüp bebek tedavisinde en fazla 2 embriyo transfer edilebilir. 35 yaş altındaki adaylara birinci ve ikinci denemede 1; üçüncü denemeden sonra ise 2 embriyo transfer edilebilmektedir.
Eskişehir Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisi, başarı oranı oldukça yüksek bir uygulamadır. Özellikle 35 yaş altı kadınlarda, tüplerde tıkanıklık vb. sorunlar olmadığında ilk denemede bile gebe kalmak mümkündür. Tüp bebek tedavisinde başarı ise genellikle ilk 3 uygulamada elde edilir. Üçüncü denemeden sonra bebek şansı devam etse de başarı oranı daha düşüktür.
Eskişehir tüp bebek tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.