Tüp Bebek Uygulaması Eskişehir
Tüp bebek tedavisi (IVF) günümüzde kısırlık tedavisinde en başarılı sonuçları veren tedavi yöntemlerinden biridir. Kısırlık, çiftlerin uzun süre denemelerine rağmen bebek sahibi olamaması durumudur. Genellikle 1 yılı aşkın süre, korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması durumunda kısırlıktan söz edilebilir. Kısırlığın nedenleri ise sperm ve yumurta kalitesi ile ilgili sorunlar, enfeksiyonlar gibi birçok nedene bağlı olabilir. Bazı kısırlık olgularında ise altta yatan herhangi bir nedene rastlanmayabilir. Tüp bebek uygulaması, yumurta ve sperm hücresinin rahim dışında döllenmesini sağlayan bir işlem olduğu için başarı oranı oldukça yüksektir.
Yazımızın devamında tüp bebek tedavisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Eskişehir tüp bebek uygulaması ve fiyatları hakkında detaylı bilgi için ise Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi; kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Özellikle nedeni bilinmeyen ya da üreme hücrelerinin kalitesi ile ilgili sorunlardan kaynaklanan kısırlık şikâyetinde sık başvurulan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı yüksektir. Tedaviye erken başlandığında ise bu oran giderek artar. Tedavi süreci; ön görüşme, yumurtaların uyarılması, yumurta toplanması, dölleme ve embriyo transferi olmak üzere beş aşamadan oluşmaktadır. Tüm bu süreç yaklaşık 1 ay içerisinde tamamlanır.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi; kadından alınan yumurta hücreleri ve sperm hücrelerinin laboratuvar koşullarında bir araya getirilmesiyle yapılır.
Ön Görüşme: Bu süreçte çiftle yapılan ön görüşmenin önemi oldukça büyüktür. Çünkü kısırlık çiftlerin her ikisinden de kaynaklanıyor olabilir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce semen analizi, rahim filmi, yumurtalık rezervlerinin kontrol edilmesi, kan ve idrar değerlerinin değerlendirilmesi gerekebilir. Eğer kısırlığın altında yatan farklı bir neden söz konusuysa öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde tüp bebek tedavisinden de istenilen sonuçlar elde edilemeyebilir.
Yumurtaların Uyarılması: Düzenli adet gören her kadın, ayda tek bir yumurta oluşturur. Bu yumurtanın en olgun hâlinde olması ve döllenmeye yeterince hazır olması için öncelikle yumurta uyarımı yapılır. Dışarıdan verilen hormon ilaçları sayesinde yumurtalar uyarılır. Bu süreç de düzenli olarak takip edilir.
Yumurta Toplanması: Yumurta toplanması ise takip sonucunda istenen olgunluğa ulaşan yumurtanın rahimden alınması işlemidir. Yumurtaları toplamak için öncelikle çatlatma iğnesi yapılır. Sonrasında, yumurtalar, özel bir iğne yardımıyla toplanır. Yani yumurtanın içerisine yerleştiği folikül, aspirasyon yöntemi ile boşaltılır. İşlem az ağrılı ve tolere edilebilen bir işlemdir. Ancak kadının aşırı tedirgin olması durumunda, rahatlaması amacıyla lokal anestezi ya da sedasyon uygulanabilir. Nadir de olsa genel anesteziye gerek duyulabilir.
Dölleme Süreci: Kadından yumurta hücreleri alındıktan sonra, erkeğin spermleri ile bir araya getirilmesi sağlanır. Bunun için iki farklı yöntem kullanılabilir:
Klasik tüp bebek yöntemi nedir?
Klasik tüp bebek uygulamasında, sperm ve yumurta hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Hücrelerin döllenme süreci ise düzenli olarak takip edilir. Spermler kendi kendilerine yumurta hücresinin içerisine girerek, embriyoyu oluştururlar.
Mikroenjeksiyon ile tüp bebek tedavisi nasıl olur?
Mikroenjeksiyon ise özellikle üreme hücrelerinin kalitesi, miktarının az olması durumunda tercih edilen bir yöntemdir. Mikroenjeksiyon ile yapılan döllemede erkekten elde edilen spermler, doğrudan yumurta içerisine enjekte edilir. Böylece döllenme olasılığı artırılmış olur. Her çift için ideal dölleme yöntemi farklı olabilir. Bu nedenle bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceğine muayene çiftlerin özelliklerine göre karar verilmelidir.
Embriyo Transferi: Embriyo transferi, Eskişehir tüp bebek uygulamasının son aşamasını oluşturmaktadır. Laboratuvar koşullarında döllenen yumurta, anne karnına yerleştirilir. Bunun için rahim ağzına ince bir kateter yerleştirilir. Embriyo, bu kateter yardımı ile rahme aktarılır. İşlemden sonra 30 – 45 dakikalık bir dinlenme süreci yeterli olmaktadır.
Tüp Bebek Uygulamasında En Fazla Kaç Embriyo Transferi Yapılır?
Ülkemizde uygulanan Yardımcı Üreme Teknikleri Yönetmeliği’ne göre tüp bebek tedavisinde en fazla 2 embriyo transfer edilebilir. Eğer kadın 35 yaş altındaysa, birinci ve ikinci tüp bebek denemesin 1; üzerindeyse 2 embriyo enjekte edilmesi tercih edilebilir. Tüp bebek tedavisinde tek embriyo transfer edildiği sürece ikiz bebek olasılığı düşüktür. 2 embriyo transferinde ise 3 gebelikten biri ikiz olabilir.
Eskişehir Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları
Tüp bebek tedavisi, %55 – 60 gibi yüksek başarı oranına sahip bir tedavidir. 40 yaş üzerinde başarı oranı düşse de ümit veren bir işlemdir. Özellikle PRP ile desteklenen tüp bebek tedavilerinde, yumurta rezervlerini canlandırarak, daha etkili sonuçlar almak mümkündür.
Eskişehir tüp bebek tedavisi ve fiyatları hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.