Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek; kısırlık sorunu olan birçok çiftin, sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olmasını sağlayan, başarı oranı yüksek bir tedavidir.  Özellikle nedeni bilinmeyen ya da üreme hücrelerinin kalitesinden kaynaklanan kısırlık sorununun tedavisinde oldukça etkin sonuçlar vermektedir. PRP tedavisi ile desteklendiğinde, yumurta rezervinde sorun olan ya da yaşı ilerlemiş hastalarda bile sağlıklı bir şekilde gebelik mümkün olmaktadır.

Yazımızın devamında tüp bebek tedavisinin hangi durumlarda, ne zaman ve nasıl yapıldığı konusunda sık sorulan sorulara yanıt vereceğiz. Tüp bebek tedavisi hakkında daha fazla bilgi için ise Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir?

Tüp bebek tedavisi; kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayan bir tedavidir. Gebe kalma süreci pek çok faktöre bağlıdır. Üreme sisteminin yapısı, üreme hücrelerinin sayısı gibi birçok nedenle kısırlık sorunu yaşanabilir. Tüp bebek tedavisinin amacı; bu sorunların etkisini minimuma indirerek, döllenme sürecinin yakından takip edilmesidir. Doğal gebelikten farkı ise döllenmenin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesidir. Tüp bebek, kısırlık tedavisinde gebelik şansını yaklaşık %55 – 60 artıran bir uygulamadır.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Yapılır? Kısırlık Tanısı Nasıl Konur?

Korunmasız cinsel yaşamın ilk 1 yılında gebelik olmaması normal kabul edilir. Çevresel koşullar, stres ya da yumurtlama takvimine bağlı olarak gebe kalmak gecikebilir. Ancak bu süre 1 yılı aştığında, kısırlıktan şüphelenmek mümkündür. Bu süre, 35 yaş üzeri kadınlar için 6 aydır. Çünkü kadınlarda yaş ilerledikçe, yumurta üretimi de azalır. Bu nedenle gebe kalmak zorlaşır. Bu süreçte yapılan tetkikler ve değerlendirmeden sonra, kısırlık ve nedenleri detaylı olarak ortaya konulur. Bazı çiftlerde ise kısırlık herhangi bir nedene bağlı değildir. Bu süreç sonunda anne ve baba adayının özellikleri de değerlendirilerek, tüp bebek tedavisine başlanabilir.

Tüp Bebek ve Aşılama Arasındaki Fark Nedir?

Tüp bebek ve aşılama tedavileri, kısırlık tedavisinde kullanılan, oldukça başarılı tedavi yöntemleridir. Bu iki tedaviyi birbirinden ayıran ise uygulama yöntemidir. Aşılama tedavisinde dölleme anne karnında yapılır. Özellikle erkeğe bağlı kısırlığın tedavisinde, tüp bebekten önce aşılama tercih edilebilir. Aşılama yapılırken; tüp bebek uygulamasında olduğu gibi yumurtalıklar uyarılır. Sonrasında ise çatlatma iğnesi yapılır. Erkekten alınan spermler ise doğrudan anne rahmine enjekte edilir.

Tüp bebek tedavisinde ise çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra, sağlıklı yumurtaların toplanması gerekir. Anneden alınan üreme hücreleri, laboratuvar ortamında spermlerle bir araya getirilir. Bu süreçte döllenmenin kendiliğinden olması beklenir. Ya da spermler yumurta içerisine mikroenjeksiyon yöntemi ile iletilir.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Tüplerin açık ve normal fonksiyon gösterdiği kısırlık olgularında
  • Rahim içi yapışıklıkların olması durumunda
  • Yumurtlama problemi olan kadınlarda (Bu durumda tedavi PRP uygulaması ile desteklenebilir.)
  • Endometriozis (rahim içerisindeki endometrium sıvısının rahim dışına taşması) hastalığı olan kadınlarda
  • Erkekte sperm sayısı, yapısı ve hareketliliği ile ilgili sorunlarda
  • Nedeni bilinmeyen kısırlığın tedavisinde
  • Kadının yaşının ileri olması durumunda

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşa Kadar Uygulanabilir?

Kadınlarda tüp bebek tedavisi, 45 yaşına kadar uygulanabilir. Kadının yaşı ilerledikçe, tedavide başarı oranı da düşer. Ancak 45 yaşına kadar tedaviden sonuç almak mümkündür.

Erkeklerde ise tüp bebek tedavisi için bir yaş sınırı bulunmaz. Erkeklerde sperm üretimi ömür boyu devam eder. Ancak 55 yaşın üzerine çıktıkça sperm hareketliliği ciddi oranda azalır. Bu da tedavide başarı oranını düşürmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Yapılabilir?

Tüp bebek tedavisi için ideal deneme sayısı diye bir kavram yoktur. Deneme saysısı arttıkça başarı oranı çoğu hastada artar. Eğer tüp bebek tedavisinde başarısızlık durumu tekrarlıyorsa; bu durumda üreme sistemini değerlendirmek için yeniden incelemeler yapılabilir. Eğer başarısızlığın nedeni yumurta elde edilememesi ya da yumurta olmaması ise PRP gibi alternatif yöntemlerden destek alınabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları

Tüp bebek tedavisi, günümüzde bebek sahibi olmak isteyen birçok çifte ümit veren, yüksek başarı oranları olan bir tedavidir. Ancak bu süreçte üreme sisteminin doğru analiz edilmesi, sorunların net bir şekilde ortaya konulması ve tüp bebek tedavisinin bu yönde planlanması gerekir. Çünkü yapışıklıkların, miyomların ya da tedaviyi olumsuz etkileyecek jinekolojik rahatsızlıkların söz konusu olduğu durumlarda, öncelikle laparoskopik tedavi yöntemleri değerlendirilebilir. Bu da tedavi fiyatlarını etkilemektedir. Dolayısıyla tüp bebek fiyatları, hastalarımıza özel olarak hesaplanmalıdır.

Tüp bebek fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi