Polikistik Over Tedavisi Eskişehir
Polikistik over sendromu yani kısaca PKOS, kadınlarda adet düzensizliğine ya da adet kanamasının tamamen kesilmesine neden olan bir rahatsızlıktır. En sık karşılaşılan endokrin rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle kadınlar arasında oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Polikistik over sendromunun en belirgin özelliği; kanda androjen adı verilen hormonu yükseltmesidir. Buna bağlı olarak erkek tipi tüylenme, sivilce, saç dökülmesi gibi istenmeyen yan etkileri de ortaya çıkarmaktadır. Polikistik over sendromunun uzun vadede yol açtığı yan etkilerden biri de kısırlıktır.
Yazımızın devamında Eskişehir polikistik over tedavisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Eskişehir kadın hastalıkları ve doğum alanında tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?
Polikistik over sendromu, yumurtalıkların ufak boyutlardaki birçok kist ile kaplı olması durumudur yani yumurtalıkların kistik yapıda olması olarak da tanımlanabilir. Polikistik over sendromu olan bir kadında androjen hormonu da yükselir. Yumurtalıktaki ufak kistler, yumurtalıkların normal fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu nedenle gebe kalmak zorlaşır. PKOS; yaygın görülen kısırlık nedenlerinden biridir. Geçici bir hastalık değil, yapısal bir durumdur. Sağlık üzerindeki olumsuz etkileri azaltılıp ve neden olabileceği kısırlık tedavi edilebilir. Bu nedenle polikistik over şüphesi olan kadınların, zaman kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurması gerekir.
Polikistik Over Sendromu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Polikistik over sendromunun başlıca belirtisi; yumurtlama düzeninin bozulmasıdır. Yani adet düzeninin/adet döngüsünün bozulmasıdır. Bununla birlikte androjen hormonunun yükselmesi nedeniyle tüylenme, sivilce ve kilo gibi şikâyetler de görülebilir. Polikistik over sendromu olanlarda;
- İnsülin direncinin artması
- Kilo artışı
- Saç dökülmesi
- Vücutta erkek tipi tüylenme
- Sivilce
- Yüzde yağlanma
- İltihap
- Adet düzensizliği
- Cilt renginin koyulaşması
- Baş ağrıları
- Kısırlık
- Depresif ruh hâli sık görülen belirtilerdir.
Bu şikâyetlerin hepsi, her hastamızda farklı şiddette olabilir. Ya da bu belirtilerin sadece birkaçı görülebilir.
Polikistik Over Tanısı Nasıl Konur?
Polikistik over sendromunda hasta öyküsünü doğru değerlendirmek önemlidir. Çünkü her adet düzensizliği polikistik over sendromu olmayabilir. Özellikle adet görülmeye başlanan ilk dönemlerde, düzensizlik olması normaldir.
Polikistik over tanı sürecinde hem kan testlerinden hem de ultrason görüntülerinden faydalanılır. Kandaki hormon seviyeleri PKOS tanısında önemlidir. Kan değerleri, hastanın klinik bulguları, adet düzeni değerlendirmesi ve ultrason görüntüleri ile birlikte, kesin tanı konulabilir. Eskişehir polikistik over tedavisi ve tanısı kadın hastalıkları ve doğum alanında yapılmaktadır.
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Kısırlık Yapar Mı?
Polikistik over, mutlaka tedavi edilmesi gereken, ciddi bir rahatsızlıktır. Yan etkileri, kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilir. Özellikle kilo, sivilce ve tüylenme nedeniyle dış görünüşü bozabilir. Bu genç hastalarımız için istenmeyen bir problemdir ve birçok kadın bu yan etkilerle uzun yıllar baş etmeye çalışmaktadır.
Polikistik over sendromunun neden olabileceği bir diğer ciddi sonuç ise kısırlıktır. Yumurtlıkların normal dışında, aşırı kistik yapıda olması, gebe kalmayı etkiler. Çünkü kist dokuları, yumurtalık fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu da yumurtlamayı ve dolayısıyla üremeyi etkiler. Bu nedenle kısırlık tanı sürecinde mutlaka polikistik over ihtimalinin de değerlendirilmesi gerekir. Eğer hastalık kontrol altına alınabilirse, sağlıklı bir gebelik mümkündür.
Eskişehir Polikistik Over Tedavisi
Polikistik over, her yaştan kadında görülebilen bir rahatsızlıktır. Tedavisi ise genellikle mümkündür. Ancak birçok hastalık gibi PKOS’ta da erken tanı önemlidir. Erken tanıda ilk başvurulan tedavi yöntemi genellikle medikal ilaçlardır. Hormon düzenleyen ilaçlar sayesinde kandaki androjen, FSH ve LH değerleri normal düzeye indirilebilir. Hormon dengesizliğinden kaynaklanan yan etkiler için ise cilt tedavisi, lazer epilasyon, diyet ve düzenli bir yaşam tarzı gerekebilir. Bu nedenle polikistik over sendromunun çok disiplinli bir tedavisi olduğunu da söyleyebiliriz.
Polikistik Over Tedavisinde Ameliyat Gerekir Mi?
Ancak polikistik over nedeniyle yumurtlama fonksiyonu bozulan hastalarda, cerrahi tedavi gerekebilir. Seçilmiş hasta gruplarında bazı laparoskopik cerrahi yöntemleri fayda gösterebilir. Kapalı ameliyat yöntemi olarak da bilinen laparoskopi, iyileşme sürecini kısaltan, daha pratik bir cerrahi yöntemdir. Aynı zamanda sadece küçük kesilerle yapıldığı için ameliyat bölgesinde iz bırakmaz. Bu nedenle estetik kaygılara neden olmaz. Hasta kısa sürede toparlanıp, günlük yaşamına dönebilir.
Eskişehir polikistik over tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir; dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.