Miyom Tedavisi

Miyom Tedavisi

Miyomlar, rahimdeki düz kas yapılarının çoğalmasına bağlı ortaya çıkan, genellikle iyi huylu tümör yapılarıdır. Özellikle 30 – 40 yaş arası kadınlarda, miyom görülmesi oldukça yaygındır. Genellikle hiçbir belirti vermeden oluşurlar ve hasta fark etmeden büyümeye devam edebilirler. Bazı durumlarda, miyomun aşırı büyümesine bağlı olarak, kısırlık ya da adet düzeni ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda, miyom tedavisi için cerrahi tercih edilebilir.

Günümüzde, hem histeroskopik hem de laparoskopik cerrahi sayesinde miyom tedavisi yapılabilmektedir. Bu yöntemlerle yapılan ameliyatlardan sonra, hastalarımız kısa sürede günlük yaşamına dönebilmektedir. Aynı zamanda enfeksiyon riskini de azalttığı için günümüzde miyom cerrahisinde en çok kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilmektedir.

Miyom tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Miyom Nedir? Neden Olur?

Miyomlar; rahimdeki düz kas çoğalmaları sonucu ortaya çıkan, iyi huylu tümör yapılarıdır. Tümör kelimesi birçok hastamızı korkutsa da miyomlar tüm dünyada pek çok kadında görülebilir. Miyomların neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmez. Ancak 30 – 40 yaşındaki kadınlarda, daha sık görülmektedir. Özellikle hormonal durumlardan etkilendikleri için menopoz öncesi dönemde daha sık ortaya çıkabilirler.

Miyomlar, çoğunlukla iyi huylu tümör yapılardır. Miyom olgularının sadece 1000’de 1 gibi az bir kısmında kanserleşme görülmektedir. Ancak miyomların menopoz sonrası dönemde büyümeye devam etmesi, akla kanser şüphesini getirebilir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomların büyük bir çoğunluğu, hiçbir belirti vermez. Bu nedenle birçok kadın, miyomların varlığından düzenli jinekolojik muayene sırasında haberdar olmaktadır. Ancak bu her durum için geçerli değildir. Çünkü büyük boyutlardaki miyomlar kısırlık ya da adet düzeni ile ilgili sorunlara neden olabilmektedir.

Miyomların belirtileri:

  • Anormal adet kanamaları
  • Aşırı ağrılı regl dönemleri
  • Kasık ağrısı
  • Cinsel birleşme sırasında ağrı
  • Sık idrara çıkma
  • Gebe kalmanın zorlaşması olarak sıralanabilir.

Miyomlar Gebeliği Engeller Mi? Kısırlığa Neden Olur Mu?

Miyomlar, genellikle rahim içerisindeki kitle gibi davranış sergilerler. Bu nedenle rahmin fonksiyonlarını engelleyici özellikte olabilirler. Özellikle rahmin iç yüzeyine yakın olan miyomlar, embriyonun tutunacağı alanın yapısal özelliklerini bozabilir. Bu nedenle kısırlığa ve düşüklere neden olabilir. Miyom tedavisi ve kısırlık hakkında tüm merak ettikleriniz için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Miyom Nasıl Anlaşılır? Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyomlar, genellikle rutin jinekolojik muayene sırasında teşhis edilirler. Muayenede yapılan ultrason görüntülemeleri sayesinde miyomların birçoğu kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak miyomun aşırı büyük olduğu durumlarda, MR

gibi daha gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden de destek alınabilir.

Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir?

Miyom tedavisi, birçok tedavi gibi kişiye özel planlanması gereken bir tedavidir. Çünkü bu süreçte seçilecek yöntemler;

  • Miyomun büyüklüğüne
  • Neden olduğu şikâyetlere
  • Bulunduğu bölgeye bağlıdır.

Eğer hasta miyomdan hiç etkilenmeyip, günlük yaşamına devam edebiliyorsa, bu durumda gözlem yeterli olabilir. Ancak miyom sürekli büyüyorsa ve adet dönemlerini bozmaya başlamışsa daha yakından incelenmesi gerekebilir. Özellikle menopoz sonrası dönemde büyüyen miyomlar, kadın sağlığı için riskli kabul edilir.

Miyomların kısırlığı engellediği durumlarda ise en etkili tedavi yöntemi miyomun çıkarılmasıdır. Miyomun çıkarılmasında, tümörün bulunduğu konuma ve büyüklüğüne göre hem histeroskopik hem de laparoskopik cerrahi tercih edilebilir.

Miyomların histeroskopi ile tedavisinde hastalarımız aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Histeroskop adı verilen, yüksek çözünürlüklü cihaz, rahim içerisini görüntülerken cerrahi uygulama yapılır. Bu nedenle derin ameliyat kesileri açılmaz ve hasta kısa sürede taburcu olabilir. Genellikle sedasyon (derin uyku) ya da genel anestezi ile yapılan bir işlemdir.

Miyomların laparoskopi ile tedavisinde ise laparoskop adı verilen kamera kullanılır. Karın bölgesine yapılan ince bir kesiden, rahme ulaşılır. Kesinin yanına açılan diğer küçük kesilerden ise cerrahi işlem yapılır. Böylece miyomlar açık ameliyata gerek kalmadan, güvenle çıkarılabilmektedir.

Miyom Tedavisi

Günümüzde, miyom tedavisinde kullanılan modern cerrahi yöntemler sayesinde kısa sürede, daha konforlu tedavi mümkündür. Özellikle hamileliği engelleyen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren miyomlarda, cerrahi etkili bir tedavi yöntemidir. Bu noktada sizin için en doğru tedavi planına alanında uzman ve deneyimli doktor karar verebilir.

Miyom tedavisi ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi