Laboratuvar Yöntemleri (ICSI, IMSI)
Tüp bebek tedavisi; kısırlık tanısı konan çiftlerde başarı oranı en yüksek tedavi yöntemlerinden biridir. Laboratuvar sürecinde yapılan farklı yöntemlerle de bu başarı oranı yükseltilebilmektedir. Özellikle erkekte spermden kaynaklanan kısırlık sorununda, ICSI ve IMSI gibi yöntemler sayesinde gebe kalma süreci kolaylaştırılmaktadır. Mikroenjeksiyon yöntemleri olan ICSI ve IMSI, spermlerin yakından incelenmesini ve en hareketli spermlerin yumurtaya doğrudan enjekte edilmesini sağlayan laboratuvar yöntemleridir.
Eskişehir tüp bebek tedavisinde kullanılan laboratuvar yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek; yumurta hücresinin ve spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayan bir kısırlık tedavisi yöntemidir.
Kısırlık, yaygın görülen bir üreme sorunudur. Özellikle üreme hücrelerinin kalitesinin düşük olmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum oldukça yaygındır. Tüp bebek tedavisi ise bu noktada tercih edilebilecek ideal tedavi yöntemlerinden biridir. Erkeklerde sperm sayısının, hareketliliğinin ve yapısının sorunlu olması durumunda, laboratuvar sürecinde de başarıyı artırmak için farklı yöntemler denenebilmektedir. Spermlerin detaylı olarak incelenmesi, inceleme sonucunda yumurta hücresine doğrudan enjekte edilmesi de bunlardan biridir.
Tüp Bebek Tedavisinde Laboratuvar Süreci
Tüp bebek tedavisinin amacı; yumurta ve sperm hücrelerini, steril laboratuvar koşullarında bir araya getirmektir. Böylece kısırlığa neden olan faktörlerin etkisini azaltmak hedeflenmektedir. Dölleme için erkek ve kadından üreme hücreleri toplanır. Toplanan hücreler, laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Hücrelerin yan yana bırakılıp, döllenmesini beklemek klasik tüp bebek uygulamasıdır. Erkekten kaynaklanan kısırlığın tedavisinde başarı oranını artırmak için ise mikroenjeksiyon yöntemi denenebilir. Tıp dilinde ICSI ve IMSI olarak bilinen mikroenjeksiyon yöntemleri kaliteli spermlerin seçilmesini ve doğrudan yumurta içerisine girmesini sağlar.
ICSI (Mikroenjeksiyon) Nedir?
ICSI yani mikroenjeksiyon; sperm hücrelerinin önce mikroskop ile incelenmesi sonrasında ise doğrudan yumurta içerisine enjekte edilmesiyle yapılan laboratuvar yöntemidir. Mikroenjeksiyon yönteminde yumurtaya enjekte edilecek spermler, mikroskop yardımıyla büyütülür. Bu nedenle hareketlilik ve yapı olarak en iyi spermler seçilmiş olur. Aynı ortamda bırakmak yerine, doğrudan yumurtaya enjekte edildiği için de dölleme olasılığı daha yüksektir. Ancak mikroenjeksiyon yöntemi ile spermleri DNA hasarı açısından incelemek mümkün değildir. Eğer spermler DNA hasarı açısından ayıklanacaksa mikrochip yöntemi tercih edilmelidir.
Mikrochip; spermleri DNA hasarı bakımından eleyerek, en iyilerini ayıran özel bir tekniktir. Kaliteli spermleri tespit etme kabiliyeti olan, özel sperm çipleri ile yapılır. Mikrochip yöntemiyle elde edilen kaliteli spermler sonrasında yeniden mikroskop ile incelenerek, mikroenjeksiyon ile yumurtaya bırakılabilir. Eskişehir mikrochip tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
IMSI (Yüksek Mikroskopik Büyütmeyle Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu) Nedir?
Sperm kalitesi durumunda, tedavinin başarı oranını yükseltmek için yapılan laboratuvar yöntemlerinden biri de IMSI’dır. Açılımı “yüksek mikroskopik büyütmeyle seçilmiş sperm mikroenjeksiyonu” olan IMSI, spermlerin daha yakından incelenmesini sağlar. ICSI tekniğinde mikroskop 400 – 600 kat büyütürken; IMSI’da 6000 – 8000 kat büyütme mümkündür. Dolayısıyla spermler çok daha yakından incelenir ve sağlıklı olanları daha kolay tespit edilebilir.
ICSI ve IMSI Kimler İçin Uygundur?
Mikroenjeksiyon teknikleri;
- Anormal spermi oranı yüksek olan erkeklerde
- Yaşı 35 ve üzeri olan çiftlerde
- Yumurta sayısının az olduğu durumlarda
- Kaliteli yumurtaya rağmen önceki tüp bebek tedavilerinde başarısız olunan durumlarda
- Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlık durumunda
- Düşük öyküsü olan çiftlerde tercih edilebilir.
ICSI ve IMSI ile Sperm Seçimi Nasıl Yapılır?
Eskişehir laboratuvar yöntemleri ile yapılan sperm seçimlerinde spermler morfolojik özelliklerine (şekillerine) göre incelenir. Sayısı, hareketliliği ve yapısal özellikleri değerlendirilir. Bu nedenle DNA olarak kesin bir bilgi veremez. Ancak yapılan birçok araştırma, morfolojik olarak sağlıklı olan, hareketli spermlerin genetik hasar taşıma oranının daha düşük olduğunu göstermektedir.
Eskişehir Tüp Bebekte Laboratuvar Yöntemleri ve Fiyatları
Tüp bebek tedavisi sayesinde günümüzde birçok çift, sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olabilmektedir. Bu süreçte çiftin ihtiyaçlarına uygun laboratuvar yöntemleri sayesinde gebe kalma süreci de daha kolay olmaktadır. Mikroenjeksiyon, özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının önüne geçmede oldukça etkili bir yöntemdir.
Eskişehir tüp bebek tedavisi fiyatları ve bu süreçte uygulanan laboratuvar yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.