Kolposkopi Eskişehir
Kolposkopi; özellikle klinik belirtisi olmayan rahim ağzı kanseri tanısında kullanılan bir yöntemdir. “Kolposkop” adı verilen, ışıklı dürbüne benzer bir cihazla yapılmaktadır. Bu nedenle kolposkopi adını almıştır. Kolposkopi sırasında, cihaz vajina içerisine girmez. Bu nedenle anestezi olmadan, ağrısız ve acısız şekilde gerçekleştirilen bir tanı yöntemidir. 1900’lü yılların başından beri güvenle kullanılan bu tanı yöntemi, hamile kadınlara bile sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir.
Eskişehir kolposkopi ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, vajinal dokuların ve özellikle rahim ağzının 6 – 40 kat büyütülmesini sağlayarak yakından incelenmesini sağlayan bir işlemdir. Kolposkopi sırasında kullanılan kolposkop cihazı, ışıklı bir dürbün niteliğindedir. Böylece vajinal dokuların net bir şekilde görüntülenmesi ve kanseröz hücrelerin erken evrelerde tespit edilmesi sağlanır. Çıplak gözle yapılan jinekolojik muayenede görünmeyen lezyonlar, kolposkopi sayesinde kolayca görüntülenebilir. Aynı zamanda işlem sırasında vajina dokularına ve rahim ağzına sürülen özel sıvı, bu bölgelerdeki lezyonların tespit edilmesini de kolaylaştırmaktadır.
Kolposkopi Ne İçin Yapılır? Hangi Hastalıklar Teşhis Edilebilir?
Kolposkopi, özellikle smear testinde anormal sonuçlar görülen hastalarda sık tercih edilen bir tanı yöntemidir. HPV hastalarında, rahim ağzının değerlendirilmesi ve rahim ağzı kanseri riskinin takip edilebilmesi için de sıkça kullanılır. Rahim ağzı kanseri, yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğu için ilerleme evreleri kolposkopi ile daha rahat değerlendirilebilir. Belirtileri geç dönemde ortaya çıktığı için smear testinde anormal sonuç görülen hastalarda kolposkopi yapılması erken teşhis için önemlidir. Kolposkopi:
- Rahim ağzı kanserinin teşhisinde
- Vulva ve vajen bölgesindeki şüpheli lezyonların değerlendirilmesinde
- Vulvada gözle görülen pre-kanseröz belirtilerin değerlendirilmesinde
- Uzun süre devam eden kaşıntı ve tahriş şikâyetlerinin değerlendirilmesinde
- Serviks (rahim ağzı )dokularında kanser olmamış ancak kanser şüphesi yaratan değişimlerin teşisinde
- Kısırlık tanı sürecinde
- Serviks ameliyatlarından önce yapılabilir.
Kolposkopiden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kolposkopi, cerrahi olmayan, pratik bir tanı yöntemidir. Bu nedenle karmaşık bir hazırlık süreci yoktur. Ancak işlemden önce dikkat edilecek bazı noktalar, daha güvenilir sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır:
- Kolposkopi adet döneminde yapılmaz.
- Kolposkopiden birkaç gün önce cinsel ilişkiye girilmemiş olması tercih edilir.
- Kolposkopiden önce tampon kullanılması ve vajinal duş alınması tavsiye edilmez.
Eskişehir Kolposkopi Nasıl Yapılır? Anestezi Yapılır Mı?
- Kolposkopi, anestezi olmadan yapılan, ağrısız, acısız bir yöntemdir.
- Öncelikle hastalarımız muayene masasına alınır. Spekulum ile vajina genişletilir ve temizlenir.
- Bu sırada, özel bir solüsyonla serviks (rahim ağzı) bölgesi de yıkanır. Bu işlem, bazı dokuların boyanmasını sağlar ve daha net görüntü almamıza yardımcı olur.
- Sonrasında kolposkop cihazı vajina önüne yerleştirilir. Cihaz vajina içerisine girmediği için herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Yalnızca spekulumun yaptığı hafif baskı hissi olabilir.
- Gerekli durumlarda biyopsi için doku örneği alınabilir.
Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi, kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Eğer biyopsi ile doku örneği alınırsa, işlem biraz daha uzun sürebilir. Genel olarak 5 – 15 dakika içerisinde tamamlanan bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. İşlem sırasında herhangi bir acı hissedilmez. Komplikasyon ihtimali de oldukça düşüktür.
Kolposkopiden Sonra Kanama Olur Mu?
Kolposkop cihazı herhangi bir şekilde vajina ile temas etmediği için işlemden sonra kanama olması söz konusu değildir. Ancak kolposkopi sırasında biyopsi de yapılırsa, İşlemden sonra bir miktar kanama oluşabilir.
Kolposkopi ve Biyopsi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Kolposkopi sonuçları kısa sürede çıkar. Ancak işlem sırasında biyopsi yapılırsa, laboratuvar sonuçları için yaklaşık 1 hafta 10 gün beklemek gerekebilir.
Kolposkopi Hamile Kadınlara da Yapılabilir Mi?
Kolposkopi, hamile kadınlarda da güvenle uygulanabilir. Cihaz vajina içerisine müdahalede bulunmadığı için ciddi bir risk söz konusu değildir. Ancak biyopsi alınması gereken durumlarda dikkatli olmak gerekmektedir. Eğer ciddi bir kanser şüphesi söz konusuysa, hamilelerde de biyopsi yapılabilir. Eskişehir kolposkopi ve biyopsi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Eskişehir Kolposkopi Fiyatları
Kolposkopi, günümüzde kanserin erken tanısında oldukça etkili bir işlemdir. Özellikle HPV tanısı olan kişilerde, düzenli smear yapılması ve bu sonuçların kolposkopi ile desteklenmesi gerekebilir. Kolposkopi fiyatları ise işlemin yapıldığı kuruma ve biyopsi seçeneğine göre değişebilmektedir. Biyopsi yapılan kolposkopi fiyatları, normale göre biraz daha pahalı olabilir.
Eskişehir kolposkopi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.