HPV (Human papilloma virus) – Genital Siğil Tedavisi Eskişehir
Genital siğil yani kondilom olarak adlandırdığımız lezyonlar, HPV’nin başlıca belirtilerinden biridir. Cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV, özellikle kadınlar için birçok riski de beraberinde getirmektedir. Günümüzde rahim ağzı kanserinin en büyük nedenlerinden biri HPV virüsüdür. Virüsün yarattığı siğiller, genital bölgede estetik sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda kümeleşerek, iç çamaşırına takılabilir ve kişiye rahatsızlık verebilirler. Bu nedenle genital siğillerin fark edildiği anda tedavi edilmesi gerekir. Genital siğil tedavisinde cerrahi, dondurma ve yakma gibi farklı yöntemler kullanılabilir.
Eskişehir HPV – genital siğil tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
HPV Nedir?
HPV yani “Human Papilloma Virus” kadın ve erkeklerde görülebilen, cinsel yolla, yakın temas ve kişisel hijyenik malzemelerin ortak kullanımı
İle bulaşabilen bir virüstür. Virüsün başlıca belirtisi, genital bölgede oluşturduğu siğillerdir. Ancak HPV olan her hastada genital siğil görülmeyebilir. HPV’nin 200’den fazla türü bulunmaktadır. En çok siğil yapan türleri ise HPV 6 ve HPV 11’dir.
HPV kadınlarda rahim ağzı kanserinin başlıca nedenidir. Virüs, genital dokuların zamanla kanseröz hücreler barındırmasına neden olur. HPV türlerinin bazıları kanser için yüksek riskli kabul edilirken bazı HPV türleri düşük risk grubundadır.
HPV Siğil Yapar Mı?
Günümüzde, kadın ve erkeklerin %60’ından fazlası HPV ile enfekte olmaktadır. Virüs, vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından baskılanır. Eğer baskılanamazsa, genital siğiller ortaya çıkar. Genital siğiller, karnabahar görünümündeki cilt lezyonlarıdır. Tek başlarına ya da grup hâlinde olabilirler.
HPV’nin neden olduğu siğiller hemen ortaya çıkmayabilir. Bazı kişilerde yıllar sonra bile siğil oluşumu gözlenebilmektedir. Bu nedenle HPV ile ne zaman enfekte olunduğunu ve virüsün nereden bulaştığını tespit etmek zordur.
Genital Siğiller Kansere Neden Olur Mu?
HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur. Erkeklerde bu oran daha düşük olmakla birlikte penis kanseri riski de bulunmaktadır. HPV’nin neden olduğu siğiller, genital bölgede istenmeyen bir görünüm yaratır. Bu nedenle cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilmesi tercih edilir. Ancak siğilin alınması, kanser riskini tamamen ortadan kaldırmaz. HPV geçici, tedavi edilebilen bir virüs değildir. Bu nedenle siğiller alınsa bile kanser riski devam eder. Ancak sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı ile vücuttan atılabilir. Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olursa, HPV ile savaşarak, virüsü vücuttan atabilmektedir. Aynı zamanda tek eşli bir yaşamı benimsemek ve HPV aşısı da virüse karşı korunmanın önemli yollarından biridir. HPV taşıyan kişiler çoğunlukla virüs bulgu vermediği için düzenli aralıkla rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi lezyonları açısından smear ve hpv virüs tespiti ile taranmalıdır. Lezyonlar erken dönemde yakalnırsa kesin olarak tedavi edilebilir.
HPV – Genital Siğiller Bulaşıcı Mıdır?
Genital siğiller bulaşıcıdır. HPV, cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır. Ten teması ile bulaşır. Bu nedenle kondomun kapatmadığı bölgedeki derinin temasıyla da virüs bulaşabilmektedir. Genital siğil olmasa bile HPV taşıyıcısı olan bir kişi virüsü yine de bulaştırabilir. HPV nadiren oral ilişki ile bulaşır. Öpüşme ile bulaşmaz. Tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından bulaşma riski ise oldukça düşüktür. Eskişehir HPV ve genital siğil hakkında merak ettikleriniz için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
HPV – Genital Siğil Tedavi Edilebilir Mi?
Günümüzde, HPV virüsünden korunmanın en etkili yolu HPV aşısıdır. Ancak aşının etkinliğinin artırılması için cinsel yaşam başlamadan önce yapılması tercih edilmektedir. HPV ile enfekte olan bir kişi de HPV aşısı yaptırabilir. Bu, özellikle HPV’nin enfekte olunmamış türlerine karşı koruyuculuk sağlayacaktır. Aynı zamanda tek eşli bir yaşamı seçmek, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmek de HPV’den korunmak için önemlidir. HPV’nin neden olduğu genital siğiller için ise birçok farklı tedavi seçeneği mevcuttur.
Eskişehir Genital Siğil Tedavisi
Genital siğil tedavisi, siğilin büyüklüğüne, bulunduğu bölgeye ve kişinin yaşam tarzına göre farklı şekillerde planlanabilir. Eskişehir genital siğil tedavisinde sıkça tercih edilen yöntemler:
- Kremler: Yakıcı ve tahrip edici özelliği olan medikal ilaçlar ile siğil dokularının tedavisi sağlanabilir.
- Kriyoterapi: Sıvı nitrojen ile siğil dokusunun dondurulmasını sağlar. Böylece lezyon bulunduğu bölgeden ayrılır. Anestezi gerektirmeyen, acısız ve pratik bir yöntemdir.
- Elektrokoterizasyon: Siğillerin elektrik akımı ile yakılmasını sağlar. Genellikle lokal anestezi ile uyguladığımız bir işlemdir.
- Cerrahi: Virüslerin cerrahi teknikler ile çıkarılmasıdır. Böylece siğil kökleri ile birlikte tamamen çıkarılabilmektedir. Cerrahi ile yapılan genital siğil tedavilerinde anestezi kullanılır.
Bu yöntemlerden her birinin fiyatları farklıdır. Bu nedenle Eskişehir genital siğil tedavisi fiyatlarının da tedavi yöntemine göre belirlendiğini söyleyebiliriz. Eskişehir HPV ve genital siğil tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir’i arayabilir; randevu alabilirsiniz.