Hafta Hafta Gebelik
Gebelik süreci boyunca bebek hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. Bebek dünyaya geldiğinde, beklenmedik sağlık sorunları ile karşılaşılmaması için bu sürecin yakından takip edilmesi önemlidir. Çünkü anne karnında bebeğin büyüme sürecini takip etmek, bebeğin sağlıklı olup olmadığı hakkında önemli bilgiler verir. Bu süreçte yaşanan değişimleri bilmek de anne adayının bebekle bağını güçlendirir.
Gebelikte her hafta yeni bir gelişim sürecidir. 40 haftalık gebelik sürecini “trimester” adını verdiğimiz 3 kısma ayırabiliriz. Hafta hafta gebelik sürecinde yaşanan değişimleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Eskişehir hafta hafta gebelik takibi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Birinci Trimester: Gebeliğin ilk 12 haftalık dönemidir. Bu dönemde gebeliğin daha sık ve yakından takip edilmesi gerekir. Çünkü düşüklerin büyük bir bölümü bu dönemde meydana gelmektedir.
- Gebeliğin 3. haftasından itibaren, anne adayında hormonal değişimler görülmeye başlar. “Amniyotik sıvı” adı verilen, bebeği korumakla görevli sıvı rahimde birikmeye başlar. Böylece rahim bebeğin büyümesi için hazırlanır.
- hafta ise bebek için hassas bir dönemdir. Çünkü bu süreçte plasenta gelişmemiştir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için rahme sağlıklı bir şekilde yerleşmesi gerekir.
- haftada anne adayı adet gecikmesini fark eder. Plasenta ve göbek bağı da bu haftada gelişir. Minik kalp atımı saptanabilir.
- haftada östrojen ve progesteron seviyeleri değişmeye başlar. Anne, kendini ruhen gebeliğe hazırlamaya başlar. Erken gebelik şikâyetleri de başlayabilir.
- haftada bebek biraz daha büyür ve fetüs hâlini alır. Ancak annenin karnı henüz gebeliği belli edecek kadar büyümemiştir.
- haftada bebeğin boyu yaklaşık 1 cm’dir. Büyüme hızı ise bir miktar daha artmıştır.
- haftada bebeğin kas ve lif dokuları gelişir. Dolayısıyla bebeğin hareketleri hissedilebilir.
- haftada kemik ve kıkırdak dokuları gelişmeye başlar.
- haftada ise beyin ve böbrek gelişimi başlar. Artık annenin göbeği de gebeliği belli edecek kadar büyümüştür.
- haftanın sonunda, birinci trimester tamamlanır. Bu haftada bebeğin ses telleri gelişir. Bazı bebekler bu süreçte parmak emmeye bile başlayabilir.
İkinci Trimester: Gebeliğin ikinci 12 haftalık dönemidir. Bu dönemde erken gebelik şikâyetleri giderek azalır. Dolayısıyla anne adayı fiziksel olarak kendini daha iyi hisseder. Süt kanalları gelişmeye başlar. Hormonal değişimlere vücut yavaş yavaş alışır. Bu nedenle gebeliğe adapte olunan bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.
- haftada süt kanalları emzirmeye hazırdır.
- haftada gebeliğe bağlı yorgunluk büyük ölçüde azalır. Kusma ve koku hassasiyeti minimuma iner.
- haftada bebeğin uzuv gelişimi devam eder. Uzuvların büyümesiyle hareketler de daha net şekilde hissedilebilir.
- haftada bebek mimiklerini kullanabilir hâldedir.
- haftadan itibaren bebek hızlı bir şekilde kilo almaya başlar.
- haftada bebeğin dokunma, tat alma ve duyma becerileri güçlenir. Dolayısıyla anne karnındaki bebek, dışarıdaki pek çok sesi algılayabilir.
- 20 – 24. haftalarda bebeğin akciğer solunum fonksiyonları gelişir. Uzuvlar gelişimini tamamlar. Cilt altı dokuları ise gelişimini tamamlar. Bu nedenle dört boyutlu ultrason, gebeliğin ikinci trimester’ında yapılabilir. Eskişehir dört boyutlu ultrason hakkında tüm merak ettikleriniz için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Üçüncü Trimester: Gebeliğin son dönemidir diyebiliriz. Bu süreçte çiftler bebek için gerekli hazırlıkları yapmaya başlarlar. Anne de duygusal olarak doğum sürecine hazırlanır. Bu süreçte, bebek hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Dolayısıyla anne de en yoğun kiloyu bu dönemde alır. Bebeğin iç organlarının gelişimi tamamlanır. Bağışıklık güçlenir ve bebek kendini dış dünyaya hazırlamaya başlar. Vücutta depolanan yağ arttıkça bebeğin dayanıklılığı da artar. 40. haftalara doğru bebeğin başı rahim girişine doğru kayar. Bu da doğumun yaklaştığı anlamına gelmektedir.
Ankara gebelik takibi ve hafta hafta gebelik için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir; dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.