Gebelik Takibi

Gebelik Takibi

Gebelik takibi, gebelik tespit edildikten sonra, doğuma kadar yapılan düzenli kontrol sürecidir. Sağlıklı bir gebelik için anne adayının gebeliği öğrendiği andan itibaren kadın doğum uzmanına başvurması gerekir. Yapılan ilk muayene ile embriyonun rahme yerleşimi, dış gebelik ihtimali ve annenin genel sağlık durumu değerlendirilir. Gebeliğin riskli gebelik olup olmadığına karar verilir. Böylece sonraki kontrol süreçleri de belirlenerek, genellikle her ay, gebelik takip edilir.

Gebelik takibi hakkında tüm merak ettikleriniz ve randevu için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik, anne bedeni için yeni bir deneyimdir. Bu süreçte hem annenin fizyolojik durumundan hem de gebelik sürecinden ortaya çıkan bazı riskler olabilir. Aynı zamanda bebeğin sağlığından emin olmak, olası engellilik risklerini değerlendirmek, hasta için en ideal doğum yöntemine karar vermek için düzenli takip gerekir. Gebeliğin gelişim evrelerine göre, hafta hafta farklı testlerin uygulanması gerekebilir. Bu testler anne ve bebeğin doğuma kadar olan süreci sağlıklı ve rahat geçirmesini sağlar.

Özellikle ilk 3 ay, gebelik için hassas bir dönemdir. Bu 3 ay içerisinde düşükler sık görülür. Bu nedenle gebelik takibinin gebeliğin öğrenildiği andan itibaren başlaması ve gebelik sonlanana kadar devam etmesi gerekir.

İlk Gebelikte Gebelik Takibi Gerekir Mi?

Sadece ilk gebelikler için değil, tüm gebelikler için düzenli muayene hayati önem taşır. İlk gebeliklerde ise vücudun uyum sağlayabilmesi için gebelik takibi çok önemlidir. Bu süreçte anne gebeliğe vücudunun verdiği tepkileri ilk kez deneyimler. Erken gebelik şikâyetleri ile ilk kez tanışır. Bu nedenle daha fazla endişe edebilir, daha gergin hissedebilir. Bu süreçte gebeliğin durumu ve ilerleyişi hakkında sürekli bilgi almak annenin kendini daha rahat hissetmesini sağlar.

Bununla birlikte daha fazla doğum yapmanın gebelik sürecini kolaylaştırdığına dair inanç da tamamen doğru değildir. Çünkü gebelik anne bedeni için hem yenileyici hem de zorlu bir süreçtir. Özellikle 3. gebelikten sonra anne ve bebekte komplikasyon oranı daha yüksektir. Bu nedenle her gebeliğin aynı özenle, düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

Gebelik Takibi Ne Sıklıkta Yapılır?

Gebelik takibi, her anne adayı için farklı olabilir. Riskli ve yüksek riskli gebeliklerde, yapılması gereken tetkikler değişebilir. Düşük riski söz konusu olduğunda daha sık ve yakından takip gerekebilir. Genel olarak söyleyecek olursak; gebeliğin ilk 3 ayında 2 – 3 haftada bir; sonrasında ise aylık olarak düzenli kontrol yeterli olmaktadır. Gebelik takibi ve süreleri hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Gebelik takibi sürecinde öncelikle annenin kendini nasıl hissettiği ve yaşadığı değişimler konusunda sözlü olarak bilgiler edinilir. Sonrasında ultrason görüntülemesi ile bebeğin yerleşim durumu ve büyüme hızı/süreci takip edilir. Bu süreçte, belirli aylarda uygulanması gereken bazı standart testler de yapılır.

  • 11 – 12. haftalarda “ikili test” adı verilen testlerin ilk aşaması yapılır. Bu testler, fetal kromozomal anomalilerin taranmasını sağlar. Bebeğin ense kalınlığı, burun kemiği ölçümleri yapılır. Yine 11 haftadan sonra ikili, üçlü ve dörtlü testlerden daha duyarlı şekilde down sendromu gibi kromozomal bozuklukların taranmasında kullanılan ‘anne kanı fetal DNA’ testi de yapılabilir. Bu test annenin kanından yapılır ve birkaç haftada sonuç verir.
  • 16 – 18. haftalarda down sendromu gibi kromozomal bozuklukların varlığı değerlendirilir. Bunun için “üçlü test” yapılır. Amniyosentez yapılabilir. Yani fetüsün bulunduğu bölgeden sıvı alınarak, bu sıvı incelenebilir. Amniyosentez, her anne adayına yapılan bir test değildir. Genellikle 35 yaş üzeri kadınlarda ve üçlü test sonuçlarında anomaliler gözlenen hastalarda tercih edilir.
  • 20 – 22. haftalarda detaylı ultrason yapılır. Bu süreçte bebeğe dair pek çok hastalık net bir şekilde fark edilebilir. Bu dönemde dört boyutlu (4D) ultrason ile bebeğin morfolojisi daha net izlenebilir.
  • 24 – 28. haftalarda gebelik şekeri değerlendirilir. Bu nedenle şeker yükleme testi yapılır. Eğer gebelik şekeri tespit edilirse, mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır. Gerekirse bir süre için kontroller sıklaştırılabilir. Şeker yükleme testi tüm gebelere uluslararası kılavuzların tavsiyesi ışığında rutin olarak önerilmektedir.
  • 27 – 28. haftalarda kan uyuşmazlığına karşı “uyuşmazlık iğnesi” yapılabilir.
  1. haftaya kadar rutin kontroller devam eder. 36. haftadan itibaren kontrol sıklığı artırılabilir. Çünkü 36. haftadan itibaren doğum sürecine hazırlık başlar. Doğum yöntemine karar verilir. Bu süreç, anne adayı için hem fiziksel hem de psikolojik bir hazırlık süreci demektir.

Gebelik Takibi

Gebelik takibi, gebelik sürecindeki olası riskleri ortadan kaldırmak, anne ve bebeği sağlıklı bir şekilde doğuma hazırlamak için önemlidir. Bu noktada kadın doğum uzmanı, annenin doğuma hazırlanması için gerekli bilgileri verir. Birçok noktada gebe kadını rahatlatır. Gebelik şekeri gibi ciddi rahatsızlıkları zamanında tespit ederek, gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

Gebelik takibi hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi