Dört Boyutlu Ultrason
Dört boyutlu ultrason; anne karnındaki bebeğin eş zamanlı görüntüsünü veren, günümüzün en gelişmiş görüntüleme yöntemidir. Gebelik sürecinde, bebeğin gelişimini takip etmenin başlıca yollarından biri ultrason görüntülemeleridir. Dört boyutlu ultrason da sağladığı yüksek kaliteli görüntü sayesinde, bebeğe dair önemli gelişimsel sorunların erken dönemde tespit edilmesini sağlar. Aynı zamanda bebeğin gülümsemesini hatta parmak emmesini bile görebilmemizi sağlar. Bu da çiftler için benzersiz bir deneyimdir.
Dört boyutlu ultrason hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Dört Boyutlu Ultrason Nedir?
Dört boyutlu ultrason, anne karnındaki bebeğin gerçek hayattaki görünümüne en yakın görünümünü ekrana yansıtan, diğer ultrason yöntemleri gibi ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme yöntemidir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ultrasonografik görüntüleme yöntemleri de gelişmektedir. Böylece teknolojinin geldiği son noktada bebeğin anne karnındaki hareketleri, mimikleri, gülümsemesi bile net bir şekilde görülebilmektedir. Çiftler bu görüntüleri anne karnındaki ile eş zamanlı olarak izleyebilmektedir. Yani gebeliğin henüz 4. ayında, bebek ve ebeveynler tanışabilmektedir.
Bununla birlikte dört boyutlu ultrason, bebeğin gelişim sürecindeki önemli anomalilerin saptanmasında da önemli rol oynar.
4D Ultrasonun 2D ve 3D Ultrasondan Farkı Nedir?
2D ultrason, “geleneksel ultrason” olarak da adlandırabileceğimiz, derinlik boyutu olmayan ultrason çeşididir.
3D ultrason ise 2D görüntüye derinlik boyutu katılması sonucu elde edilen görüntüyü veren cihazlardır. Ancak iki boyutlu görüntünün 3D görüntüye dönüşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle görüntü anne karnındaki ile eş zamanlı değildir. Yaklaşık 10 – 15 dakikalık bir gecikme söz konusudur.
4D ultrasonda ise anne karnındaki bebeğin 3D görüntüleri fotoğraf kareleri gibi eş zamanlı görüntülenip, kaydedilir. 3D ultrasondaki gecikme, bebeğin gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmasını engellemektedir. Bu nedenle 4D ultrasonda, özellikle gelişimsel sorunlar, çok daha net bir şekilde tespit edilebilmektedir.
Gebelik takip sürecinde tüm bu ultrason yöntemlerinin katkısı ayrıdır. Çünkü 4D ultrason, sağladığı avantajlara rağmen, bebeğin iç organ gelişimini 2D ultrason kadar net göstermez. Bu nedenle gelişim dönemlerine göre farklı ultrason yöntemlerinin kullanılması, gebelik takibi açısından en sağlıklısı olacaktır.
4D Ultrason Hangi Durumlarda Yapılır?
4D ultrason, anne karnındaki bebeği yakından izlemek isteyen her çifte yapılabilir. Bu süreçte, Down sendromu gibi birçok kromozomal sorunu da erken dönemde tespit etmek mümkün olur.
4D ultrason;
- Bebeğin cinsiyetini erken dönemde öğrenebilmek (Yaklaşık 14. haftada. Ancak cinsiyetin görülebilmesi bebeğin pozisyonuna da bağlıdır.)
- Bebeğin gelişimsel analizini yapabilmek
- Çoğul gebelikleri ayrıntılı olarak inceleyebilmek
- Rahmin yapısal sorunlarını teşhis edebilmek
- Plasenta anomalilerini saptayabilmek
- Anormal kanamaların nedenini teşhis edebilmek
- Ektopik yani dış gebelik ihtimalini değerlendirebilmek
- Yumurtalık tümörleri, kistler, polip ve miyomların teşhisi
- Plasenta yerleşimini kontrol edebilmek için yapılabilir.
4D Ultrason Ne Zaman Yapılır?
4D ultrasondan en verimli görüntüleri alabilmek için bebeğin cilt altı yağ doku gelişimini beklemek gerekir. Bu da yaklaşık 16. haftaya denk gelmektedir. Dört boyutlu ultrason ve ultrason dönemleri hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Dört Boyutlu Ultrasonun Avantajları Nelerdir?
Dört boyutlu ultrason sayesinde;
- Spina bifida (Omurga açıklığı), ensefalosel (beynin kemik yapısından dışarı sarkması gibi rahatsızlıklar tespit edilebilir.
- Yarık damak, yarık dudak ya da parmak eksikliği gibi anomaliler net bir şekilde görülebilir. 2D ultrasonda uzuvlardaki anomaliler 4D kadar net görülememektedir.
- El ve ayaklardaki anomaliler tespit edilebilir.
- Bebeğin cinsiyeti çok daha erken dönemde tespit edilebilir.
4D Ultrason Güvenli Midir?
Gebelik sürecinde uygulanan tüm ultrason teknikleri güvenlidir. Yapılan birçok araştırma, ultrasonun gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Üstelik bebeğin gelişim sürecini yakından takip edebilme ve olası riskleri değerlendirebilme imkânı verdiği için ultrason görüntülemeleri gebelik sürecinde bir ihtiyaçtır diyebiliriz.
Dört Boyutlu Ultrason Fiyatları
Dört boyutlu ultrason, bebeğin canlıya en yakın, en hareketli görüntüsünü verdiği için diğer ultrason yöntemlerinden biraz daha pahalıdır. Ancak elde edile sonuçlar hem çiftler için benzersiz bir deneyimin kapısını aralamakta hem de bebeğin gelişimi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Farklı merkezlerde uygulanan dört boyutlu ultrason fiyatları, kurumdan kuruma da farklılık gösterebilmektedir.
Dört boyutlu ultrason ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.