Dış Gebelik Tedavisi Eskişehir
Dış gebelik yani “ektopik gebelik” embriyonun rahim dışında bir bölgeye tutunması sonucu oluşan gebelik türüdür. Dış gebelik, normal kabul edilen bir gebelik değildir. Embriyonun rahim dışında sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkün olmadığı için mutlaka tedavi edilmesi, sonlandırılması gerekir. Tedavi edilmediğinde, tüplerin yırtılmasına yol açıp aşırı kanamaya sebep olarak ve annenin yaşamını ciddi şekilde riske atabilir. Bu nedenle gebeliği öğrenen anne adaylarının mutlaka en kısa zamanda muayene edilmesi ve dış gebelik ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir.
Eskişehir dış gebelik tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir?
Dış gebelik, döllenen yumurta hücresinin rahimde olaması gereken yer dışında bir bölgeye (genellikle fallop tüplerine) tutunması sonucu oluşur. Dış gebelik olgularının %95’inde fallop tüplerine tutunma olur. Bunun dışında rahim ağzı ya da karın içi gibi farklı bölgelere de yerleşebilir.
Sağlıklı bir gebeliğin oluşabilmesi için embriyonun rahmin içine ideal şekilde tutunması gerekir. Dış gebelik sonucu bebek sahibi olmak mümkün değildir. Üstelik dış gebelik zamanında tedavi edilmediğinde, annenin yaşamını riske atabilir. Büyüyen embriyo, fallop tüplerine kalıcı hasarlar verebilir ve sonraki gebelikleri engelleyebilir.
Dış Gebelik Gebelik Testlerinde Anlaşılır Mı?
Dış gebelik de Beta HCG değerini yükseltir. Bu nedenle kan ve idrarda yapılan gebelik testlerinde sonuç pozitif çıkabilir. Ancak ilerleyen dönemde, kanama ya da şiddetli ağrı gibi anormal belirtilerle kendini gösterir. Gebelik testi değerlerinde uygun olmayan artış uyarıcı olabilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Dış gebelik, tipik bir hamilelik gibi başlayabilir. Adetin kanamaları kesilir. Kan ve idrar testleri pozitif sonuç verir. Ancak ilerleyen dönemde aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir. Dış gebeliğin yaygın belirtileri:
- Vajinal kanama
- Lekelenme tarzı kahverengi kanamalar
- Kasıklarda bıçak saplanmasına benzeyen, şiddetli ağrı
- Karnın tek tarafında ağrı
- Sindirim sistemi sorunları
- Baş dönmesi
Dış gebeliğin anlaşılması için düzenli sağlık kontrolleri önemlidir. Gebe olduğunu fark eden her anne adayının bu andan itibaren mutlaka rutin kontrolleri yapılmalıdır. Düzenli kontroller yapılmadığında yani dış gebelik geç fark edildiğinde, tüplerin tamamen alınması gerekebilir. Kanama nedeniyle annede hayati riskler oluşabilir.
Dış Gebelik Neden Olur?
Dış gebelik pek çok nedenle meydana gelebilir. Cinsel olarak aktif olan tüm kadınlar, dış gebelik riski taşır. Ancak bazı faktörlerin ihtimali artırdığını söyleyebiliriz:
- Kadının 35 yaş üzeri dönemde olması
- Daha önceden geçirilmiş pelvik cerrahi işlemler
- Geçirilmiş kürtaj sayısının fazla olması
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Endometriozis
- Dış gebelik öyküsü
- Spiral ile doğum kontrolü
- Enfeksiyonlardan kalan skarlar
- Üreme sistemindeki yapısal sorunlar
- Sigara kullanımı ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar dış gebelik riskini artırabilir.
Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konur?
Ektopik (dış) gebelik tanısı koyabilmek için fiziki muayene, jinekolojik muayene ve kan testlerinden yararlanılabilir. Ultrason ile yapılan görüntülemelerde, gebelik kesesinin yerleşim bölgesi net bir şekilde görülebilir. Bununla birlikte kandaki Beta HCG ve progesteron değerleri de kontrol edilerek, gebeliğin dış gebelik olup olmadığına karar verilebilir. Her zaman başvuru anında tanı netleşmeyebilir ek tahliller ve muayeneler gerekebilmektedir.
Dış Gebelik Tedavi Edilebilir Mi?
Dış gebelik, tedavi edilebilir. Ancak seçilecek tedavi yönteminde, ektopik gebeliğin hangi aşamada olduğu önemlidir. Dış gebelik erken dönemde teşhis edilirse, tüpler alınmadan da tedavi edilebilir. Ancak teşhisi geciken olgularda tüplerin bir ya da ikisinin alınması söz konusu olabilir. Bu noktada hastanın yaşı ve ileriki dönemde oluşacak gebelikler de düşünülerek, oldukça hassas bir planlama yapılması gerekir. Bu nedenle doktorun uzmanlığı, dış gebelik tedavisinde önemlidir. Eskişehir dış gebelik tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.
Eskişehir Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebeliğin erken teşhis edildiği durumlarda, karın içi aktif kanama yoksa, ilaçla tedavi mümkündür. Bu süreçte hastanın kanındaki Beta HCG oranı düzenli olarak takip edilmeli, gebeliğin sonlandığından emin olunmalıdır/
Karın içi aktif kanamanın olduğu durumlarda ise en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Dış gebelik tedavisinde, laparoskopi kullanılabilir. Böylece gebelik kesesi ve yumurtalıkların bir kısmının (ya da tamamının) çıkarılması sağlanabilir. Dış gebelik tedavisinden sonra yeniden gebe kalmak mümkündür. Ancak bu tedavide izlenen yöntem, rahimde yapısal sorunlar olup olmadığı gibi değişkenlere de bağlıdır.
Eskişehir dış gebelik tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.