Aşılama Tedavisi

Aşılama Tedavisi Eskişehir

Aşılama tedavisi, günümüzde kısırlık tedavisinde en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Temel amacı; sperm hücrelerinin rahmin içerisine enjekte edilmesidir. Bu nedenle sperm yapısı ya da hareketliliği ile ilgili kısırlık şikâyetlerinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. 35 yaş üzeri kadın hastalarımızda da gebeliği geciktirmemek adına tercih edilebilecek bir uygulamadır.

Yazımızın devamında aşılama tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Eskişehir aşılama tedavisi fiyatları ile ilgili detaylı bilgi için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Aşılama (Inseminasyon – IUI) Nedir?

Aşılama; spermlerin doğrudan rahme ulaşmasına yardımcı olan ve döllenmenin tam zamanında olmasını sağlayan bir uygulamadır. Tıp dilinde inseminasyon olarak da bilinen aşılama, özellikle erkeğin sperm kalitesi ile ilgili sorunlar olduğunda sıkça tercih edilir.

Aşılama (Inseminasyon) Nasıl Yapılır?

Aşılama, doğal bir uygulamadır. Tüp bebek tedavisinden en büyük farkı ise döllemenin anne rahminde gerçekleşmesidir. Tedavi süreci kadınlarda adetin 2. – 3. günü başlar. Öncelikle yumurtlama sürecini hızlandırmak ve kadında yumurtaların ideal olgunluğa erişmesi için hormon ilaçları kullanılır. Bu süreçte kadının yumurtalıkları düzenli olarak takip edilir. Eğer yumurtalıklarda istenilen sayıda/büyüklükte yumurta gözlenirse, çatlatma iğnesi yapılır. Bu süreçte HCG yani gonadotropin enjeksiyonu da yapılabilir. Yumurtanın serbest bırakılmasını sağlayan HCG, yumurtaların döllenmeye iyice hazır olmasını sağlar.

Anne adayının yumurtaları döllenmeye hazır olduğunda, erkekten de sperm örneği istenir. Alınan menideki spermler öncelikle laboratuvar ortamında yoğunlaştırılır. Sonrasında ise ince bir kateter ile rahme enjekte edilir.

Aşılama Tedavisinde Anestezi Yapılır Mı? Kadında Aşılama Takibi Nasıl Yapılır?

Aşılama tedavisinde herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Bu nedenle genel anesteziye ya da sedasyona ihtiyaç duyulmaz. Ancak hastalarımız kendini çok rahatsız hissederse, anestezi seçenekleri değerlendirilebilir. Aşılama tedavisinin ilk anından enjeksiyon zamanına kadar, kadının düzenli olarak ultrason muayenesine çağrılması gerekebilir. Çünkü yumurtalıkların hazır olma süreci, tedavide belirleyicidir. Erkek ise enjeksiyonun yapıldığı gün gelip, meni örneği verebilir. Ancak öncesinde kısırlığın değerlendirilmesi ve sperm analizinin yapılması için mutlaka kontrollerini yaptırmalıdır.

Aşılama Adetin Kaçıncı Günü Başlar? Kaç Gün Sürer?

Aşılama tedavisi, genellikle adetin 2. – 3. gününde başlar. Toplamda ise 15 gün kadar sürer. Bu süre kadının yumurtlama dönemlerine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Aşılama yapıldıktan sonra, yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir. Eğer gebelik pozitifse, tedaviden başarılı sonuç alındığı söylenebilir.

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılır?

Aşılama tedavisi kısırlık tedavisinde, farklı olgulara çözüm olabilmek adına tercih edilebilir. Özellikle nedeni bilinmeyen kısırlık durumunda oldukça başarılı sonuçlar veren bir işlemdir. Aşılama tedavisi;

  • Sperm sayısı hafif düşükse
  • Sperm hareketliliği düşükse
  • Kısırlığın nedeni bilinmiyorsa
  • Erken evre endometriozis şikâyetinde
  • Hafif düzeydeki yumurtlama problemlerinde
  • Sosyal nedenlerle gebeliği hızlandırmak isteyen kadınlarda yapılabilir.

Aşılama Tedavisinden Önce Cinsel Perhiz Gerekli Mi?

Aşılama tedavisinde kullanılan sperm kalitesini yükseltmek için cinsel perhiz gereklidir. Bu konuda erkeğe detaylı bilgilendirme yapılır. Meni örneği, özel sperm toplama odalarında mastürbasyon ile alınabilir. Örnek verilmeden önce 3 – 5 gün cinsel perhiz yeterlidir. Eğer erkeğin dondurulmuş spermleri varsa onlarla da aşılama yapılabilmektedir. Eskişehir aşılama, sperm dondurma ve kısırlık hakkında tüm merak ettikleriniz için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Aşılama Tedavisi En Fazla Kaç Kere Yapılabilir?

Aşılama tedavisinde her bir uygulama için başarı oranı %10-30’dur. Eğer başarısız sonuç alınırsa, 2 – 3 kere aşılama yapılabilir. Ancak 3 denemeden sonra yeniden aşılama tedavisi yapmak yerine tüp bebek tedavisi tercih edilebilir. Bazı hastalarda, aşılama yapmadan tüp bebek tedavisi uygulamak da mümkündür. Bu noktada en doğru kararı, hasta öykünüzü en iyi bilen kişi yani doktorunuz verecektir. Eskişehir aşılama tedavisi ve fiyatları için Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Aşılama ile Yumurtalıkların Aşırı Uyarılması (OHSS) Mümkün Mü?

OHSS yani yumurtalıkların aşırı uyarılması, özellikle polikistik over sendromu olan hastalara yapılan aşılama tedavilerinde görülen bir durumdur. Yumurtalıklarda aşırı büyüme olması ve HCG hormonunun vücuda kaçması nedeniyle olur. Açılımı “Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu” olan rahatsızlık, oldukça tehlikelidir. Bu nedenle aşılama sürecinde aşağıdaki şikâyetler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden uzmana başvurmak gerekir;

  • Bulantı, kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Karında şişkinlik
  • Kilo alımı
Şimdi Ara!
Yol Tarifi