Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği; adetlerin düzenli aralıklarla olmaması, sık olması ya da seyrek olması, kanama miktarının değişmesi ile karakterize olan bir durumdur. Adet kanaması, kadınlarda ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Adet düzensizliği olan bir kadında adet süresi normal kabul edilen 2 – 7 günlük süreyi aşabilir. Adet döngüsü 28 günden uzun ya da kısa sürede gerçekleşebilir. Bu durumların her ikisi de adet düzensizliği olarak kabul edilebilir.

Yazımızın devamında adet düzensizliği, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Eskişehir adet düzensizliği tedavisi için ise Doç. Dr.  Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilirsiniz.

Normal Adet Düzeni Nasıldır? Adet Döngüsü Nedir?

Adet düzensizliğinin nedenlerine bakmadan önce adet düzeninin nasıl çalıştığını anlamamız da faydalı olacaktır. Adet kanaması, kadınlarda endometrium tabakasının dışarı atılmasıdır. Kadın vücudu her ay yumurta üretir. Bu yumurtalardan biri döllenerek, rahim iç duvarına tutunursa, gebelik süreci başlar. Ancak döllenme olmazsa, “endometrium” adını verdiğimiz rahim içi tabaka dökülmeye başlar. Endometrium, kılcal damarlar bakımından zengin bir dokudur. Bu nedenle yenilenirken bir miktar kanamaya neden olur. Buna da adet döngüsü ya da menstrüel döngü denir.

Kadınlarda bu süreç, ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Kadının yapısına, genetik kodlarına göre bu süre 21 – 35 gün olabilir. Bu süreç normal kabul edilmektedir.

Adet Düzensizliği Nasıl Olur? Neler Adet Düzensizliği Olarak Kabul Edilir?

Adet düzensizliği, sadece adet kanamasının gecikmesi ile olan bir durum değildir. Adetin beklenenden erken gerçekleşmesi, kanama miktarı ve kanama süresi de adet düzeni ile ilgilidir. Kadınlarda regl kanamasının 2 – 7 gün arasında sürmesi normal kabul edilir. Regl başlangıcından sonraki regl başlangıcına kadar olan süre de 21 – 35 gün aralığında olmalıdır. Yani adetin yaklaşık 1 hafta erken başlaması ya da bir hafta gecikmesi normaldir. Ancak bu süre aşıldığında, üreme sistemi ya da yaşam tarzı ile ilgili bazı sıkıntılardan şüphelenmek gerekir.

  • Adet döngüsünün 21 günden kısa ya da 35 günden uzun olması
  • Regl kanamalarının 2 günden az; 7 günden fazla sürmesi
  • Kanama şiddetinin fazla olması
  • Ara kanamalar da adet düzensizliğidir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliği, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Düzensizliğin kendisi bir rahatsızlık/hastalık olarak kabul edilmez. Adet düzensizliği, genellikle altta yatan farklı nedenlere bağlıdır. Bu nedenle tanı sürecinde mutlaka doğru ele alınması gereken bir problemdir.

Adet düzensizliğinin en yaygın nedenleri arasında rahim içerisindeki miyom ve polip gibi patolojiler ve hormonal sorunlar vardır.

  • Adenomyozis (Endometrial dokunun anormal şekilde kalınlaşması)
  • Yumurtlama ile ilgili sorunlar
  • Miyom, polip ve kistler
  • Düzenli kullanılan bazı ilaçlar
  • Hormon ilaçları
  • Enfeksiyonlar adet düzensizliğinin yaygın nedenleridir.

Adet Düzensizliği Tanısı Nasıl Konur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi adet düzensizliği tanı konulacak bir rahatsızlık değil, bir belirti olarak düşünülmelidir. Adet süresi, miktarı ya da zamanı ile ilgili sorunlar yaşayan kadınların mutlaka jinekolojik muayenesi yapılmalıdır.

Adet düzensizliği, ergenlik döneminde sıkça görülebilir. Vücutta adet döngüsü oturana kadar, birkaç yıl düzensiz adet kanamaları ya da ara kanamalar olabilir. Ancak bu durum bir süreklilik hâlini aldığında mutlaka bir uzman kontrolü gerekir.

Adet düzensizliğinin nedenlerini araştırırken; jinekolojik muayene yapılması gerekir. Ultrason görüntüleri, kan ve idrar testleri değerlendirilerek altta yatan nedenler saptanabilir. FSH, LH ve östrojen değerleri, tanı sürecinde oldukça belirleyicidir. Gerekli durumlarda rahim içi patolojileri incelemek için biyopsi de yapılabilir.

Eskişehir Adet Düzensizliği Tedavisi

Adet düzensizliği tedavisinde farklı yaklaşımlar benimsenebilir. Çünkü adet düzensizliği yaşayan her kadında farklı sorunlar görülebilir. Bu da tedavinin altta yatan nedenlere göre planlanması demektir.

  • Eğer adet düzensizliği hormonal sorunlara dayanıyorsa, öncelikle hormon düzenleyici ilaçlar yardımıyla adet düzensizliği tedavisi yapılır.
  • Aşırı kilo ya da aşırı zayıflık da adet düzenini olumsuz etkiler. Bu nedenle kilo sorunu olan kişilerin, ideal kilosuna ulaşması da tedavinin bir parçası olabilir.
  • Eğer adet düzensizliği polipler nedeniyle oluşuyorsa histeroskopi adını verdiğimiz, kapalı cerrahi yöntem ile polipler alınabilir.
  • Miyomlar iyi huylu tümör yapıları olmalarına rağmen, rahmin iç dokusuna baskı yaparlar. Bu nedenle adet düzensizliğine neden olabilirler. Eğer adet düzensizliği miyomlardan kaynaklanıyorsa, miyomların tedavi edilmesi gerekebilir.
  • Özellikle ergenlerde, pıhtılaşma sorunları da adet düzensizliğine neden olabilir.

Altta yatan nedenler tespit ve tedavi edildiğinde, adet düzensizliği de kendiliğinden geçecektir. Eskişehir adet düzensizliği tedavisi ve diğer kadın hastalıkları için Doç. Dr. Nicel Taşdemir ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi